Pod chlupatou slupkou se nachází sladkokyselá průsvitně bílá dužina s jedním semínkem, která chutná podobně jako ananas nebo meruňka. rambutan je ale o něco pikantnější. Z rambutanu toho v kuchyni moc neuvaříte, konzumuje se převážně syrový nebo v kompotech či salátech.
Ale plody nejsou to jediné, co se dá využít. ze semen rambutanu se lisuje olej, který se nejvíce využívá při vaření nebo k výrobě mýdel, svíček nebo kosmetiky. Využívá se také v přírodním léčitelství. Plody jsou účinné při léčbě průjmů nebo úplavice. Pravidelná konzumace prý snižuje krevní tlak a riziko onemocnění rakovinou. Rambutan tvoří z větší části voda, ale obsahuje také dostatek vitaminu C.
Rambutan roste na stromech ve skupinkách až po dvaceti plodech. Díky silné vůni láká velké množství hmyzu. V období, kdy stromy kvetou, jsou pokryté včelami. Rozšířený je hlavně v tropech. Pochází z jihovýchodní Asie, kde se dnes pěstuje ve velkém množství. Rozšířený je také v řadě dalších oblastech Barmy, Srí Lanky, Karibiku, Indii nebo na Filipínách. Nejvíce se rambutan pěstuje v Thajsku.
Exotické ovoce |