Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

5 nej věcí, které můžete udělat s cuketou

Jídlo

  13:56
Sezóna cuket právě vrcholí. Hanka Michopulu vám poradí, jak je nejlépe využít a zpracovat.

- Krémovou polévku: stačí k ní opravdu málo, respektive jen dvě další suroviny. Cuketu nakrájíte na plátky, osmahnete na olivovém oleji (ne do hněda, jen tak aby zavadla) a přesunete do mixéru, kde umixujete s 0,75 l horké vody a jedním čerstvým tvarohovým kozím sýrem třeba značky Soignon nebo Chavroux. Osolíte, trochu opepříte podle chuti a jíte. Nikdy nechutná tak dobře, jako teď na konci léta.

- Cuketové bramboráky. Kdysi se cuketa pokusila vytlačit brambory z bramboráků, ale byla to chyba. Jen dohromady jim to funguje. Nastrouhejte brambory a cuketu (i se slupkou) v poměru půl na půl, a přidejte ostatní suroviny : majoránku, trošku hladké mouky, jedno vejce, na konci i sůl. Jen s česnekem trochu opatrněji , ať je chuť cukety znát.

- Křupavý salát. Když se cuketa nevaří nebo nedovaří, je perfektně křupavá, a to je na ní nejcennější. Proto dělávám salát z cukety a mrkve nastrouhané na hrubo nebo nakrájené na nudličky. Zálivku pak umíchám z olivového oleje, jemného octa, špetky soli, kouska červené cibule nakrájené na jemno a půl lžičky dobré hořčice. Slovutní šéfkuchaři sypou mákem pro ještě větší křupavost. Vy můžete, ale nemusíte.

- Lečo. Podle pravé maďarské receptury sem sice cuketa nepatří, ale nic nepokazí. Doufám, že vám to nepřipadá staromódní, protože lečo je podle mého názoru dokonalé letní jídlo: spousta zeleniny, která nejlépe chutná vlažná a s chlebem. Na olivovém oleji nejdřív opečete do měkka nahrubo nakrájenou cibuli a papriku. Když změkne a zesládne teprve tehdy přidejte i nakrájená rajčata a opět opékejte. Těsně před tím, než vysmahne zbylá tekutina, vložte i kousek cukety nakrájené na kostičky a vmíchejte vejce.

- Masové kuličky z cukety s rajskou omáčkou. Jednoduché španělské jídlo. Mleté vepřové maso smícháte s nahrubo nastrouhanou cuketou, 1 cibulí, 1 vejcem, strouhankou, okořeníte kmínem, oreganem, solí a pepřem a osmažíte na oleji. Ten pak slijete pryč a zbylé připečeniny naředíte rajčatovou passatou (pyré). Vaříte spolu s jednou chilli papričkou ještě 20 minut a podáváte s rýží.

Můj tip: Vždycky kontroluju, jestli je cuketa hladká, bez poškození, na omak pevná až tuhá – to bývá také ta chuťově nejlepší. Před úpravou vyškrábnu ještě z cukety malou lžičkou měkké středy, občas chutnají zvadle a pouští vodu.

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...