130 let
Humus můžeme podávat nejen s česnekovo-petrželovým dipem, ale i s míchaným salátem nebo s vařenou cizrnou zalitou olivovým olejem s citronem.

Humus můžeme podávat nejen s česnekovo-petrželovým dipem, ale i s míchaným salátem nebo s vařenou cizrnou zalitou olivovým olejem s citronem.

Arabská kuchyně: na vepřové zapomeňte

Jídlo
  •   8:00
Zatímco u nás převažuje pod představou nedělního oběda stále vepřové maso, u Arabů byste s ním nepochodili. Ale to neznamená, že se v orientu vaří méně chutně. Arabská kuchyně skrývá lahůdky pod prapodivnými názvy jako hummus, soosí nebo faláfel.

Základy arabské kuchyně

Maso - vepřové maso v arabské kuchyni nenajdete. Je pro muslimy zapovězeno koránem jako nečisté. Že je to pro Čechy vykrmené vepřo-knedlo-zelovou dietou nepředstavitelné? I bez vepřového masa však není arabská kuchyně o nic chudší. Vynikající jídla se totiž dají vykouzlit s masem kuřecím či skopovým. Obzvláště ze skopového umí arabská kuchařka vykouzlit velmi lahodné speciality. Tady totiž neplatí zažitý mýtus, že skopové se vždycky pozná po čichu.

-

Chléb - Na křupavou kůrku vypečeného bochníku v arabských zemích nenarazíte. Chléb tu má totiž poněkud placatější podobu. Placky všech chutí, vůní i velikostí jsou základem všech příloh. Placky mohou být z těsta kynutého i nekynutého. Vyrábí se v tradičních pecích, ale i v moderních pekárnách. Často slouží i k nabírání pokrmu místo příboru.

Čtěte také:

Koření - Gurmánský zížitek začíná v arabských zemích často již na tržišti. Správný trh s kořením hýří všemi barvami i vůněmi. Prodejci se přímo předhání v tom, kdo lépe vystaví své zboží. Výjimkou tedy nejsou ani desítky centimetrů vysoké pestrobarevné homole toho nejvoňavějšího koření. Jen pozor na názvy. Často se požívají názvy krajové.

Hummus.

Sladkosti - Sladkosti jsou od slova sladké. Arabské cukrovinky jsou ve sladkosti nepřekonatelné. U nás je asi nejznámější turecký med, ale zákusků je v arabské kuchyni mnohem více. Nejčastějšími přísadami je med a různé druhy oříšků a mandlí.

Recepty na arabské speciality

Pro zobrazení receptu klikněte na název speciality

Faláfel - smažené cizrnové "karbanátky" v chlebové placce

Soosí - arabský chleba s cibulkou a vejci

Hummus - cizrnová pasta, nejčastěji podávaná jako předkrm

Bílá rýže - tradiční příloha s netradičním kořením

Jehněčí maso - Je doma v kuchyni každé arabské země. Tady je v jemenské variantě

Šafůd- tradiční jemenský předkrm. Kukuřično-obilná kynutá placka s jogurtem a bylinkami

Zahawak- rajčatová omáčka

Chubs - jedna z mnoha variant chlebových placek.


Znáte nějaký dobrý nebo osvědčený recept z arabské nebo jiné exotické kuchyně? Pošlete ho do redakce cestovatelského serveru HedvabnaStezka.cz, aby ho mohli vyzkoušet i ostatní čtenáři.

Autor: