Vlna obliby vegetariánských pokrmů přišla z Británie?
Obecně šílení po zelenině asi nezačal jen známý britský kuchař původem z Izraele Yotam Ottolenghi, který pro zeleninu nadchnul nejednoho gurmána. Svými středomořskými zeleninovými pokrmy doslova zbláznil celou Británii (a nejen tu) a ukázal, že zelenina se hodí i pro sofistikovanější zpracování. Chodit do londýnských restaurací se jménem Ottolenghi, kde některé z jeho vegetariánských kreací můžete ochutnat, je snad i společenskou nutností, samozřejmě mimo to, že si opravdu moc pochutnáte.
K všeobecnému trendu zdravého životního stylu přispěchali na pomoc i ostatní kuchařské celebrity a výživoví poradci a všichni svorně doporučují, že maso již jednoduše nemusíte mít každý den. Dokonce někteří šli tak daleko, že hlásají: maso stačí jen jednou týdně a ostatní dny si dopřejte něco jiného, nejlépe zeleninového! Nemusíte být ani vegetariáni či přísní vegani, přesto můžete mít zeleninu rádi.
Návrat ke kořenové ale i listové zelenině
Vracíme ke kořenům a to doslova. Kořenová zelenina slaví nejeden úspěch a to nejen svým comebackem červené řepy, tuřínu, vodnice, pastiňáku, ale i všemi možnými barevnými variacemi běžné mrkve. Víme jak chutná jeruzalémský artyčok neboli topinambura a ze sladkých brambor si běžně děláme hranolky. S listovou zeleninou je to obdobné. Na pořadu dne jsou kapusty a různé druhy zelené a zimní listové zeleniny jako jsou třeba velmi chutné odrůdy zelí a kadeřávku, který již dobyl naše jídelníčky, coby velmi výživná a chutná zelenina.
O autorceDagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky.Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz. |
Začátek léta slavíme českým chřestem a o rebarboře již víme, že je to také zelenina. A když se ohlédneme zpátky a uvědomíme si, že tyto zeleniny byly již dříve součástí jídelníčku našich předků a pochopitelně a s pokorou se k nim vracíme. Nelze než konstatovat, že v naší gastronomii se věci mění a to je dobře. Zeleninu seženeme běžně v obchodech a fajnšmekři si pro ni chodí na farmářské trhy. A teď už jen zbývá si se zeleninou pohrát a vědět, jak ji chutně připravit.
Od květákové pizzy k zeleninovým placičkám
Skvělým příkladem jak si připravit zeleninu jsou barevné zeleninové placičky. Inspirace nepochybně přichází od květákové pizzy, kdy se místo korpusu z mouky sáhne po květáku a mouku hravě nahradí mandlová moučka.
Barevné zeleninové placky, které se jako duha liší podle druhu použité zeleniny jsou příkladem, jak si zeleninu zamilovat. Základní korpus s brokolicí zastoupí zelenou barvu a škálu doplní mrkev se šafránem a o červený tón se postará červená řepa. Hotové jsou za chvilku a chutnají báječně. Výborné k mlsání jen tak či jako příloha anebo si je namazat osvěžujícím krémovým sýrem a posypat pažitkou. Takže svoji denní dávku zeleniny si hravě můžete odškrtnout a ještě si pochutnáte. Nejen pro vegetariány, pro všechny kdo nechtějí mouku, nejen pro dospělé, ale i pro děti.
Barevné zeleninové chlebíčky bez mouky
Inspirováno Green Kitchen at Home
Brokolicový chlebíček:
- 1 větší brokolice včetně stonku
- 100 g mandlové moučky
- 4 vejce velikosti M
- hrst čerstvých bylinek, nejlépe tymiánové lístky, oregano, bazalka
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Mrkvový chlebíček:
- 1/2 středního květáku včetně stonku
- 100 g mandlové moučky
- 3 střední mrkve
- 2 lžičky kurkumy
- 4 vejce velikosti M
- hrst čerstvých bylinek, nejlépe tymiánové lístky, oregano, bazalka
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Chebíček z červené řepy:
- 1/2 středního květáku včetně stonku
- 3 menší bulvy červené řepy
- 1 středně velký pastiňák
- 100 g mandlové moučky
- 4 vejce velikosti M
- čerstvé bylinky, nejlépe lístky kopru anebo fenyklu a tymiánové lístky
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Předehřejeme si troubu na 200°C a vyložíme si plech papírem na pečení. Brokolici omyjeme, nakrájíme na menší kousky a dáme do mixéru a rozmixujeme až do struktury jako je uvařená rýže. Přendáme do větší mísy a přidáme mandlovou moučku, vejce a směs ochutíme solí, pepřem a přidáme nasekané lístky tymiánu, oregana a bazalky. Vše důkladně promícháme do směsi. Přendáme na papírem vyložený a lehce olejem potřený plech a pomocí stěrky směs rovnoměrně rozprostřeme až k okrajům. Dáme do trouby a pečeme asi 25 minut, dokud nebude placka lehce do zlatova. Vyndáme a necháme zchladnout. Poté opatrně otočíme a odstraníme papír na pečení. přendáme na větší prkýnko a nakrájíme na pravidelné obdélníčky asi jako je knäckebrot.
Servírujeme jen tak anebo můžeme potřít krémovým sýrem a posypat pažitkou. Uchovávejte v ledničce v hermeticky uzavřené misce, vydrží pár dní. Příprava mrkvového chlebíčku je stejná, místo brokolice ale rozmixujeme květák a přidáme nastrouhanou mrkev. Tentokrát ochutíme kurkumou a můžeme přidat i špetku drcených fenyklových zrníček. Bylinky přidáme dle vaší chutě.
Příprava chlebíčku z červené řepy je obdobná, syrovou řepu oloupeme a nastrouháme na jemno do mísy, přidáme nastrouhaný pastiňák a rozmixovaný květák. k ochucení přidáme částečně rozdrcená a na sucho opražená semínka fenyklu.