31. srpna 2019 6:37 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Bez cukru. Připravte si domácí ořechové sušenky

Pečené ořechové tyčinky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pečené ořechové tyčinky | foto: Lucie Grusová

Většina kupovaných i domácích tyčinek obsahuje datle, které je nejen výrazně osladí, ale také slouží jako pojivo, aby tyčinky dobře držely pohromadě. Zkuste je ale jednou upéct. I bez datlí budou krásně pevné. Volbou vhodného sladidla a případným použitím či vynecháním sušeného ovoce si pak můžete lépe určit, kolik budou mít ve výsledku tyčinky sacharidů.

Pečené ořechové tyčinky

8 tyčinek

  • 20 g chia semínek
  • 1 vejce
  • 1 bílek
  • 15 ml citrónové šťávy
  • 30 g sladidla podle stravovacího stylu
  • 100 g mandlí
  • 100 g pekanů
  • 20 g strouhaného kokosu
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 50 g dýňových semínek
  • 20 g sušeného ovoce (brusinky, švestky atd.) - volitelně

Postup přípravy: Chia semínka rozmíchejte s vejcem, bílkem, sladidlem a citrónovou šťávou. Nechte alespoň 10 minut nabobtnat. V sekáčku si několika pulsy rozdrťte nahrubo všechny ořechy a semínka (kromě chia, které už jste použili). Ořechovo-semínkovou drť z velké části přesypte do mísy a malý zbytek rozmixujte najemno s pokrájeným sušeným ovocem (případně bez, pokud sušené ovoce vynecháváte).

Smíchejte dohromady namočená chia semínka a obě ořechové drti. Dobře propracujte. Vhodnou nádobu vyložte pečícím papírem a na něj dobře upěchujte připravenou směs (1-2 cm na výšku). Vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte přibližně 30 minut. Upečený ořechový plát nakrájejte na požadované tvary a uchovávejte v uzavřené krabičce na suchém místě, kde vydrží i dva týdny.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová