Yva je víceletá rostlina z čeledi hvězdnicovitých. Dorůstá až 40 cm a známe ji i pod jmény cikánský žebř, husí ocásek, kočičí chvost, mačačinec, tisíclístník, či matčina bylina. Je hojně rozšířená, roste na sušších prosluněných místech. Je odolná proti suchu, horku i zimě, proto ji můžeme potkat v přírodě celoročně.
Markéta Janďourková
|
Yvu můžeme velmi snadno pěstovat i na zahradě - bude se jí dařit u zdí, případně ve skalce vybudované pro rostliny nenáročné na půdu a vlhkost. Ač v přírodě potkáme jen variantu s bílými, výjimečně s růžovými kvítky, existuje nespočet barevných variant. Ty působí opravdu dekorativně a potěší srdce i oči každého zahrádkáře.
Yvu sklízíme v červnu a červenci. Pokud sušíme celé stonky i s listy a květy (příliš tuhé, zdřevnatělé stonky ovšem vytřídíme), svážeme ji do menších svazků a na stinném místě je zavěsíme květy dolů. Pokud chceme sušit pouze květy, rozložíme je v tenké vrstvě na síto či noviny a sušíme rovněž na stinném místě. Uchováváme v uzavíratelných nádobách.
Yva obsahuje proazulen, kafr, thujon, cineol, eukalyptol, třísloviny, flavonoidy, hořčiny, kumarin a sodík. Působí protizánětlivě, antisepticky, povzbuzuje zažívání, reguluje menstruaci, mírní křeče, čistí krev, zabraňuje nadýmání a je močopudná. Uplatnění najde i při průjmech, žaludeční slabosti a menstruačních bolestech.
V kombinaci s třezalkou, heřmánkem, kontryhelem a přesličkou rolní pomáhá proti nočnímu pomočování u dětí. Čaj z yvy a bezinkového květu je první pomocí při nastupujícím nachlazení.
Čaj z yvy připravíme zalitím 2 čajových lžiček sušených květů a listů 250 ml vroucí vody. Necháme 10 minut louhovat a pijeme tři šálky denně. Neměli bychom ho užívat déle než průběžně dva měsíce – to kvůli obsahu thujonu.
A jak ji využijeme v kuchyni? Například jako součást jarní bylinkové polévky.
Potřebujeme:
• Brambory
• Smetanu ke šlehání
• Muškátový oříšek
• Sůl a pepř
• Hrst špenátových listů
• Velkou hrst bylinek – já vybrala kopřivu, česnáček, ptačinec žabinec, pampeliškové listy, petržel a yvu
Jak na to? Brambory oloupeme a dáme vařit. Vody dáme méně než obvykle. • Bylinky opereme, osušíme a nasekáme na větší kusy. Pozor, kopřivy musíme nejprve spařit vroucí vodou. Když jsou brambory měkké, přidáme k nim nasekané bylinky, krátce povaříme a rozmixujeme. Přilijeme tolik smetany ke šlehání, aby nám vyhovovala konzistence.
Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Podáváme ozdobené smetanou (pokud máte rádi zakysanou smetanu, můžete ji použít taky) a několika jedlými květy. Tak co, už víte, o jaké bylince byla dnes řeč? Ne? Tak já vám to prozradím. V hlavní roli nebyl dnes nikdo jiný, než řebříček obecný, řečený yva.