Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

České jídlo: Restaurace u Sapíků a daňčí hřbet s omáčkou z hříbků

Jídlo

  7:44
V posledních letech zažívá česká kuchyně - konečně - renesanci. Svědčí o tom i šéfkuchaři, kteří vsadili na historií prověřená jídla v moderním pojetí. Proto jsme požádali pět špičkových šéfkuchařů, aby připravili české jídlo speciálně pro Esprit LN.

Daňčí hřbet s omáčkou z hříbků s bylinkovými knedlíčky foto: David Turecký

Restaurace U Sapíků

Klokočná 8, Praha-východ, www.klokocna.cz

Jaroslav Sapík patří mezi nestory české gastronomie. Jeho encyklopedické znalosti surovin, postupů, úprav a naší národní kuchyně budí obdiv - stejně jako to, že už desítky let každý den vaří poctivou českou kuchyni svým hostům a stále přichází s novinkami.
Zatímco kuchaři mnohem mladší objevovali svět a připravovali sushi, asijskou fusion, francouzské lahůdky a italské pokrmy, Jaroslav Sapík představoval ostrůvek staročeské kuchyně.

V tradičním menu (jednom ze dvou menu, které ve svém podniku připravuje) ji prezentuje s přízviskem rakouskouherská. „Patří k nám již staletí a vařili ji už naši předci. Prolíná se v ní regionální, měšťanská a císařská kuchyně a těžko můžeme českou a rakouskou kuchyni od sebe odlišit. Třeba guláš nebo vídeňský řízek známe přes 100 let, bereme je za součást české kuchyně, ale pocházejí z různých koutů monarchie.

Restaurace u Sapíků

Jsou důkazem, že jsme společně žili tak dlouho, až jsme se vzájemně ovlivnili,“ vysvětluje Jaroslav Sapík.V tradičním menu tedy najdete vídeňský vepřový sulc s cibulovým salátem, hovězí vývar s drůbežími nočky a domácími nudlemi, husí játra po židovsku s česnekovou topinkou, telecí dle hraběte Esterházyho s paprikovou omáčkou a petrželovými noky, kachničku, vařené hovězí žebro se smetanovým křenem a jemným knedlíkem, vykostěné vepřové koleno a bůček, selský zelný salát s horkým špekem a samozřejmě moravské povidlové taštičky s ořechy nebo s mákem a domácí šlehačkou.

Druhé menu, které se v restauraci U Sapíků podává, je moderní české. Jídla v něm Jaroslav Sapík zasazuje do středoevropského kontextu. Tradiční české suroviny kombinuje s jinými národními pokrmy - třeba kozí sýr s pikantním pampeliškovým medem, krevety s krabím koktejlem, český račí krém s lanýžovým toustem, telecí líčka s omáčkou z bílých husích jater a lanýžů, králíka s alpským špekem, nechybí pozapomenutá česká ryba - pečený candát.

Úcta k dědictví

Hlavní jídelní lístek se mění dvakrát do roka, ale novinky ochutnáte častěji - každý měsíc zařazuje Jaroslav Sapík na týden zajímavou akci či pokrm dle aktuální sezony: 5. 12. chystá mikulášskou nadílku pro děti, 4.-7. 12. domácí zabijačku a poté sváteční adventní jídla se šnečími specialitami. Každou sobotu od 17 hodin navíc připravuje ze svíčkové tatarský biftek, biftek Zlatá Praha a Chateaubriand Expo Brusel 58 (pro 2 osoby).

ČTĚTE TAKÉ:

Recepty zdědil šéfkuchař po svých předcích, jeho rodina se pohostinství věnuje od 17. století - hlavně na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku a také na šlechtických dvorech. Restauraci U Sapíků vede se svojí manželkou Marcelou.
„Myslím, že žádné jídlo nezaniklo, jen se některá přizpůsobila době, ve které se vaří. Ctím zásadu, že každé jídlo musí být dobře připravené, chuťově i vizuálně. Mám to vyzkoušené na svých dětech, které už odmalička jedí vše, co se dá jíst. Základem lahodného jídla je láska k práci, precizní zpracování, dostatek času a kvalitní suroviny,“ vysvětluje své motto.

Dodavatele si pečlivě vybírá, maso bere od řezníka Zdeňka Nováka z Modletic, čerstvou českou zeleninu a ovoce z Lysé nad Labem, chřest mu - spolu s vínem - dováží jeho kamarád Christian Mádl z Dolního Rakouska.

U Sapíků si budete připadat jako v Haškově románu o osudech dobrého vojáka Švejka. Dýchne na vás atmosféra rakousko-uherského mocnářství i českého vlastenectví, duch minulosti a zároveň klid hostince, kde se dobře vaří a hostům dobře daří.
Stěny zdobí dobové plakáty, diplomy za Sapíkovo kuchařské umění, nádobí, cedule a vůbec zajímavé poklady, jejichž prohlížení vám zpříjemní dobu od objednávky po první sousto. „Věci pocházejí z našich bývalých rodinných dvorů a mnohé jsem dostal od hostů. Ti pak měli radost, že jejich oblíbené předměty našly nové místo a nejsou zapomenuty,“ vypráví Jaroslav Sapík.

Daňčí hřbet s omáčkou z hříbků s bylinkovými knedlíčky

„Zvěřina je u nás velmi oblíbená a patří mezi jídla, která mámmoc rád. Při její úpravě čerpám z mnoha zapomenutých receptů, a tak se nikdy neomrzí,“ říká o svém receptu Jaroslav Sapík.

Maso

  • 800 g vykostěného daňčího hřbetu vcelku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Omáčka

  • 2 cibule
  • 100 g másla
  • 2 lžíce hladkémouky
  • 200ml mléka
  • 200ml masového vývaru
  • sůl
  • bílý pepř
  • ocet
  • cukr k dochucení
  • 200 ml smetany ke šlehání (min. 33%)
  • 300 g bílých hříbků
  • 1/2 lžičky drceného kmínu

Knedlíčky

  • 500 g bílého toustového chleba
  • 5 vajec
  • 100ml mléka
  • sůl a bílý pepř
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • hrst nasekané hladkolisté petržele a pažitky

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Nejprve připravte bylinkové hrnkové knedlíčky. Toustový chléb nakrájejte na drobné kostičky a v míse je smíchejte se žloutky, kořením, mlékem a bylinkami. Z bílků ušlehejte pevný sníh a vmíchejte ho do připravené směsi. Hrnky vymažtemáslem a naplňte je těstem do 2/3, zakryjte alobalem a pečte ve vodní lázni v troubě zhruba 15 minut.

Cibule nakrájejte nadrobno a osmahněte je na polovině másla dosklovita. Zapraštemoukou, promíchejte a vzniklou jíšku zalijtemlékem a vývarem a krátce povařte, zhruba pět minut. Ochuťte solí, pepřem, octem a cukrem a na závěr přilijte smetanu. Mezitímnakrájejte hříbky a v jiné pánvi je na zbylém másle nechte dusit, přisypte kmín.

Jakmile hříbky změknou, vmíchejte je do připravené smetanové omáčky. Daňčí hřbet osolte, opepřete a zprudka opečte na rozpáleném oleji, zhruba za pět minut semaso zatáhne. Vložte ho do pekáče a pečte v rozehřáté troubě dohněda, zhruba pět minut. Upečenémaso nakrájejte na plátky silné asi centimetr a podávejte s knedlíčky a omáčkou.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...