Pátek 16. dubna 2021svátek má Irena 6 °C déšť se sněhem Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Chuť na hadí mord. Zařaďte černý kořen do jídelníčku

Černý kořen | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Černý kořen | foto: Shutterstock

Původní léčivá bylina černý kořen zpestří zimní výběr zeleniny z regionu. V českých záhonech ale roste jen zřídka.

Jiří Buchal kdysi černý kořen pěstoval a také jej dovážel do jedné vyhlášené restaurace v Praze. „Je ale moc náročný, velmi těžce ho dostáváte ze země. Tak jsem toho zase nechal,“ říká zemědělec z Kostelce nad Černými lesy, který je mezi kolegy na pražské tržnici jediný, kdo tuto zeleninu kdysi pěstoval. Plodina přitom dělá svému jménu čest: vypadá jako dlouhý černý kořen, který může dosahovat délky až čtyřiceti a průměru tří až čtyř centimetrů. Všichni ostatní stánkaři na dotaz po něm pouze mávnou rukou. Nejčastější odpovědí je, že se v Čechách vůbec nepěstuje a skoro tu není k dostání. Jeden překupník ale nabízí, že tuto očividně vzácnou plodinu zajistí do druhého dne – dovozem z Belgie.

Zapomenutá lahůdka

Vedle Belgie patří dnes Francie a Nizozemsko k největším pěstitelům na světě. Osevní plochy se najdou i v německém Bavorsku a v Rakousku, kde byl černý kořen do osmdesátých let oblíbenou surovinou v zimním salátu.

Černý kořen

Dnes si už skoro zapomenutá zelenina postupně dobývá zpátky místo na jídelníčku, a to v rafinovanější podobě, než tomu bývalo kdysi, kdy se salát topil v majonéze. Podobně jako čekanka, o které se tu psalo před několika týdny, je i černý kořen lahodnou zimní zeleninou, jež se v tuzemsku ale nikdy nedokázala plně prosadit. Přitom by se černý kořen mohl stát chutným, zdravým a také regionálním doplňkem naší zimní stravy. Plodina, která patří k čeledi hvězdnicovitých, se sklízí od října do dubna. Je odolná proti mrazu, proto se při příznivém počasí může sklízet během celého chladného ročního období.

Sehnat ho lze tu a tam v prodejnách se zdravou výživou, s bioprodukty či na ekologických farmách. A ačkoli je velmi nenáročný na pěstování, není nijak levný. To právě proto, že se k nám dováží z ciziny. Kilogram pořídíte za zhruba sto korun. Paradoxní je, že dříve se běžně pěstoval v mnoha venkovských zahrádkách.

Oloupaný krasavec

Černý kořen, který pravděpodobně pochází ze Španělska, se od sedmnáctého století začal prosazovat v celé Evropě. Předtím sloužil jako léčivá bylina proti hadímu kousnutí a proti moru. „Říká se mu také hadí mord španělský nebo chřest chudých,“ vysvětluje Buchal s úsměvem. Na první pohled vypadá sice nevábně, ale po oloupání díky své slonovinové barvě připomíná chřest. Zdání však klame: chuťově se od jarní a jemné zeleniny zásadně liší.

Aroma je intenzivnější, s ořechovou příchutí, konzistencí se podobá mrkvi nebo pastináku. Nutriční hodnoty jsou podobné jako u fazolí. Černý kořen má vysoký obsah minerálních látek, především draslíku a železa. Díky velkému množství inulinu je doporučován pro diabetiky a současně je velmi vhodný i pro lidi potýkající se s obezitou jako součást redukční diety. Doporučuje se také lidem, kteří trpí dnou či revmatickými chorobami.

Polévka i omeleta

Plodina se dá připravit na různé způsoby. Je výborná v krémových polévkách, hodí se do salátu nebo jako příloha k masu, do omáčky na těstoviny či do rizota, ale i v kombinaci s vejci nebo sýrem, jako omeleta nebo gratinovaná v troubě. Skvěle chutná povařená ve slané vodě, posypaná opraženou strouhankou a zalitá rozpuštěným máslem. Černý kořen lze i i zavařit do mírně slaného nálevu. Příprava je kvůli husté, bílé a nepříjemně lepivé šťávě, takzvanému latexu, náročnější než u chřestu. Šťáva, která při loupání a krájení vytéká, velmi rychle oxiduje a promění zeleninovou krasavici do hnědé tyče. Proto je lepší při přípravě používat rukavice a oloupaný kořen ihned vložit do mísy s vodou s trochou octa nebo citronové šťávy.

Na zimní polévku na zahřátí nejdříve osmažíme v hrnci cibulku dozlatova a zalijeme ji zeleninovým vývarem. Přidáme kousky nakrájených brambor a černých kořenů, okořeníme bobkovým listem a celým pepřem a povaříme zhruba dvacet minut. Po uvaření vyjmeme bobkový list a několik kousků černého kořene a dáme je stranou. Polévku rozmixujeme, přidáme kousky černého kořene, zakysanou smetanu a dochutíme solí a mletým novým kořením nebo muškátem. Polévku servírujeme posypanou dýňovými semínky.

Exploze viru: v domově důchodců ve Vrchlabí zabil polovinu seniorů

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Tragédie v domově seniorů varuje, jak rychle se šíří nákaza koronavirem a jak smrtelná může být. Celorepublikově pak...

Randění pod rouškou. Reportérka absolvovala sedm pokusů o seznámení

Reportérka Julie Mahlerová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium „Jestli si někoho nenajdeš, než ti bude třicet, nainstaluju ti seznamku,“ oznámila mi moje nejlepší kamarádka. Patřím...

Zavřené nezavřené restaurace. Jak vypadá zapovězený společenský život?

Rozhánění nelegální párty. Policie v lednu zasahovala na večírku v domě v... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Zaplněné stoly, skupinky lidí se sklenicemi vína a smích nesoucí se až na ulici. Nejde o výjev starý víc než rok, ale o...

Jarní úklid raz dva: Jak na čistou podlahu i bez lezení po kolenou a otravného ždímání hadru?
Jarní úklid raz dva: Jak na čistou podlahu i bez lezení po kolenou a otravného ždímání hadru?

Přes zimu jsme si do domácností natahali spoustu nepořádku, kterého je teď potřeba se zbavit. Doba si žádá pořádný jarní úklid. V redakci jsme...