Úterý 6. prosince 2022, svátek má Mikuláš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Co nevíte o chlebu? Nikdy nebyl jen základní potravinou nezbytnou pro přežití

Chléb nikdy nebyl jen základní potravinou nezbytnou pro přežití. | foto: Shutterstock

Premium
PRAHA - Nejen bílý nebo tmavý, ale také třeba pohanský nebo žaludový. Ať už je základní surovinou pro výrobu chleba cokoliv, jisté je jedno: většina kuchyní se bez něj neobejde. A svůj podíl na gastronomické mapě světa mají i Češi.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet tři měsíce zdarma

Česká klasika podle šéfkuchaře. Domácí chléb se sádlem a škvarky

Za poslední necelý rok se domácí pečení chleba stalo hitem sociálních sítích, na kterých se amatérští pekaři předhánějí v tom, komu se povede nejkrásnější bochník. Chléb se pro mnohé stal vedle streamovaných televizních kanálů středobodem koronavirové zábavy. Ještě před pár desetiletími s ním však byla spojená hlavně tvrdá práce a povinnost, ze které se nedalo jen tak vyvázat. A bochník měl až posvátný status. Chléb totiž není a vlastně ani nikdy nebyl jen základní potravinou nezbytnou pro přežití. Vždy se s ním pojila i symbolika a pravidla pro jeho přípravu, uchovávání i konzumaci, ať už je jeho podoba jakákoli: bochník, placka či bageta. Jisté je jedno, bez chleba se jako lidstvo jen tak neobejdeme, ať už jsou vstupní suroviny či způsob výroby jakékoliv.

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Mohlo by vás zajímat