130 let

Mrkvové cupcaky podle Lelí | foto: Honza Martinec

Rozhovor

Cupcake není jen suchá buchta. Nejlepší je s ovocným krémem, říká cukrářka

Jídlo
  •   6:33
Cupcaky se naučila péct v Americe, vrátila se do Česka a začala s nimi objíždět festivaly. Nyní se chystá otevřít první obchod s cupcaky v Praze. „Cupcake se v Čechách stává více a více populárním a když se dívám na zahraniční vzory, je mi jasné, že nejde o žádnou sezónní oblibu,“ říká Lelí alias Lenka Hnidáková.

Lidovky.cz: Proč myslíte, že si lidé budou kupovat vaše cupcaky?
Oni už si je vlastně kupují, přes tři roky jsou součástí denní nabídky freshfoodu Famagusta, lidé si je objednávají na nejrůznější akce a oslavy, se zákazníky se potkáváme i na různých festivalech jídla. Cupcake se v Česku těší čím dál tím větší oblibě. Když se dívám na zahraniční vzory, je mi jasné, že nejde o žádnou sezonní oblibu. Cupcake je čistá radost, a kdo mu jednou podlehne, bude ho milovat na vždy. A proč zrovna ty naše? Kdo ochutnal, ví, o čem mluvím... jsou prostě výborné.

Lidovky.cz: Nebojíte se podnikat sama?
Naštěstí nejsem sama, manžel podniká v gastru již pátým rokem a je to právě on, kdo je v naší rodině tím ekonomem. Já jsem blázen, nadšenec, jdu do všeho po hlavě a z čistého nadšení a lásky k tomu, co dělám a v co věřím. Vzájemně se doplňujeme a ovlivňujeme, a myslím, že to funguje. Samozřejmě padla i otázka investora, ale rozhodli jsme se jít vlastní cestou a zkusit cestu crowdfundingu. Na Hithitu nás mohou lidé podpořit a vybrat si jednu z odměn: každý, kdo přispěje, bude mít své jméno na zdi v obchodě, už navždy. Rádi bychom vybudovali malý rodinný podnik s tradicí.

Zdobení na konec
Dortíky s čokoládou navrchu

Lidovky.cz: Kde jste se naučila péct cupcaky? Co vás na nich baví?
Učila jsem se sama metodou pokus omyl, začátky byly hodně krušné, ale postupem času se to lepšilo, ohledně pečení jsem měla dobrý základ od maminky a k tomu celou řadu nadšených ochutnávačů a podporovatelů, kteří mě motivovali. Nejvíce mě baví dívat se na reakce lidí, když je poprvé spatří a rozzáří se jim oči, a ten výraz ve tváři, když ochutnají, to je k nezaplacení.

Lidovky.cz: Objela jste se svými cupcaky mnoho festivalů. Cítíte, že o ně mají lidé zájem?
Na prvním festivalu jídla, kam jsme se odvážili jít, jsme za dvě a půl hodiny prodali 500 dortíků. Lidé si většinou koupili jeden do ruky a umazaní od krému se vraceli a brali si krabičku domů. Teď je to tak, že za námi cíleně na akce chodí naši věrní zákazníci, a naštěstí se daří oslovovat i nové. Největší odměnou je vždy, když se člověk vrátí, aby řekl, jak moc mu chutnalo.

Lidovky.cz: Jaké cupcaky patří mezi nejoblíbenější?
Jednoznačně náš čokoládový delux cupcake, je to těžké hutné těsto s vláčnou čokoládou uvnitř, hodně oblíbený je v kombinaci s mascarpone nebo s našimi ovocnými krémy dochucovanými domácími marmeládami nebo sirupy. Často se lidé bojí, že cupcake je jen suchá buchta s hroudou másla navrchu. Takto by to být nemělo, cupcake není buchta, je to dortík a tak by také měl chutnat.

Lidovky.cz: Co se Vám jako první vybaví při slově cupcake?
Radost, sladkost, vášeň.

Lenka Hnidáková upravuje cupcaky

Lidovky.cz: Peče s vámi dortíky i manžel?
Peče. Řada kamarádů si z nás dělá legraci, že nejsme Lelí ́s Cupcakes, ale Kuba ́s Cupcakes. Kuba mi hodně pomohl, když se značka rozjížděla. Když jsem s cupcakes koncem roku 2012 začínala, říkala jsem si, že to bude fajn program na mateřskou, abych se s mimčem doma nenudila. Ehm, prvorodička, že jo, kdo má děti asi chápe, jak bláhový to byl předpoklad. Kuba se k tomu ale postavil čelem a nejen, že se naučil péct, ale přišel i s celou řadou vychytávek v provozu. Jak říká moje mamka, dej chlapovi práci, a on vymyslí zlepšovák, aby si jí mohl usnadnit.

Lidovky.cz: Jak trávíte nejraději svůj volný čas?
Teď jsem musela chvilku pátrat, kdy jsem naposledy měla nějaký volný čas. Baví mě můj život, moje práce a nejraději jsem obklopená „svými“ lidmi, ti mě nabíjí. Když už je ruchu kolem mě moc, utíkám s rodinou ven, do přírody. Moc ráda cestuji. Miluji dívat se na naší dceru, jak si hraje, je bezprostřední a dokáže se radovat z maličkostí. Když potřebuji být úplně sama a vypnout, čtu.

Lidovky.cz: Proč si říkáte Lelí?
Mám ke jménu Lenka velký respekt, vybral mi ho můj děda, na kterého mám jen záblesky vzpomínek z dětství, ale vždycky mi přišlo hodně tvrdé. Lelí si sebou nesu od střední školy, prý je to běžná zdrobnělina k Lence. Osobně jsem to nikdy před tím neslyšela, ale strašně se to ujalo a už mi prostě zůstalo.

Mrkvový cupcake podle Lelí:

  • 1 hrnek kvalitního slunečnicového oleje
  • 1 hrnek krystalového cukru (ideálně bio třtinový)
  • 1 hrnek plnotučného bio mléka
  • 2 hrnky prosáté polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 3 lžičky kypřícího prášku
  • 2 hrnky nahrubo nastrouhané syrové mrkve

Krém:

  • 3 bílky z vajec
  • 225 g másla
  • 30 g cukru krystal (třtinový bio)
  • 4cl agávového sirupu

Zdobení: tvarovátko na potahovou hmotu, cukrová potahová a tvarovací hmota, potravinářské barvy

Postup:

  • Do formy na cupcakes připravte papírové košíčky. Troubu předehřejte na 175 °C.
  • Do mísy na těsto přidávejte postupně všechny suroviny, ideální je začít olejem a končit moukou, do které předem zamícháte špetku soli a kypřící prášek.
  • Těsto řádně promíchejte a naplňte jím košíčky zhruba centimetr pod okraj. Pečte cca 20 - 25 min. na 155 °C.
  • Cupcakes nechte vychladnout na vzduchu.
  • Než dortíky vychladnou, připravte si krém. Bílky s cukrem ušleháme nad vodní lázní, až je z nich tuhý sníh, postupně přidáváme změklé a na kousky nakrájené máslo, nakonec přidáme sirup, šleháme zhruba 10-15 minut.
  • Krém naaranžujeme na cupcakes. Zdobíme cukrovou hmotou ve tvaru mrkvičky. Tu lze pořídit v cukrářských potřebách, stejně jako barvy a vymačkávátka a tvarovátka.
Autor: ape