Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Dobrý koktejl namícháte i doma. Zkuste Storm

Jídlo

  16:00
Chutné koktejly lze mixovat i bez barmanských zkušeností a zvláštního vybavení. Zvládnete to i v domácích podmínkách. Chce jen vědět, jak na to.
Koktejly - ilustrační foto

Koktejly - ilustrační foto foto: Shutterstock

"Základem, který určuje chuť, je láhev kvalitního alkoholu. Jinak může stačit běžné kuchyňské vybavení, které máme doma, a využití sezónních surovin, které jsou zrovna k mání - ovoce, zelenina a bylinky," řekl Dan Syrový, který vytvořil nové internetové stránky www.mixnito.cz.

"Sice je spousta gurmánských webů a stránek pro profesionální barmany, ale pro domácí míchání žádné použitelné informace na internetu nenajdete," prohlásil Syrový. Protože mu takový web chyběl, vytvořil si ho sám.

Čtěte také:


Publikoval na něm pětadvacet nově vymyšlených receptů, další hodlá postupně přidávat. "Projekt domácího mixování je určen pro lidi, kteří mají rádi dobré jídlo, dobré pití a chtějí si doma namíchat vlastní koktejl, ale nemají ani barmanské zkušenosti, ani vybavení jako šejkry a sítka nebo sirupy, likéry, bittery a ostatní potřebné věci. Přesto by si rádi umíchali dobrý koktejl, aniž by dělali nějaký kompromis," řekl Syrový.

Lidé, kteří si doma chtějí namíchat kvalitní koktejl, by se podle něj měli zejména držet sedmi základních zásad: jednoduchost přípravy, dostupnost surovin, metoda je důležitější než recept, využití sezónních surovin, inspirace, rychlost a zejména zábava při přípravě.

"Nejde o to, poměřovat se s barmany, protože ti vždy udělají dobrý koktejl. Jde o to, naučit se metodu přípravy koktejlů, které si člověk v baru nekoupí a udělá si je s běžným kuchyňským vybavením," prohlásil Syrový.



Zkuste koktejl STORM podle Dana Syrového

Budete potřebovat: 5 cl tequily, 100 % ananasového džusu, 1/4 salátové okurky (0,1 kg), 3-5 kapek Tabasca (či jiné podobné pálivé omáčky), špetku soli , 7-10 kostek ledu (0,15 kg)Storm

Oloupanou a nakrájenou okurku mixujte s panákem tequily, menší deckou ananasového džusu, pár kapkami tabasca a špetkou soli do pěnovo-krémové konzistence cca 10–20 vteřin. Pak přidejte led a mixujte dalších 5 vteřin, tak aby se led rozbil na jemnou drť. Můžete dozdobit kolečkem chilli papričky.

Zdroj: www.mixnito.cz

Koktejl připravíte i v zavařovací sklenici
K přípravě koktejlů stačí obyčejný kuchyňský mixér; kdo ho nemá, může použít uzavíratelnou půllitrovou zavařovací sklenici. Další důležitou pomůckou je dřevěné drtítko na ovoce a suroviny za pár desítek korun. Potom je třeba drcený led; lze koupit třeba u benzínových pump nebo si ho při přípravě koktejlů můžete sami rozdrtit zabalený do utěrky.

Kromě kvalitního alkoholu jsou důležité zejména čerstvé suroviny; právě ty jsou při domácím míchání největší předností. "V barech obvykle nic takového nemají, protože by jim dlouho nevydržely," vysvětlil Syrový.

V receptu podle něj není důležité přesné odvážení ingrediencí. "Když máte maliny, tak je klidně můžete použít místo jahod. Třeba rumu do sklenice nemusíte nalít přesně tři 'panáky', stačí si to odměřit podle vlastního palce. Důležitá pro chuť je i improvizace," míní.

České koktejly? Teprve v začátcích
Proto se podle Syrového domácí "míchači" vůbec nemusí poměřovat s profesionálními barmany. "Klasický drink je potřeba udělat přesně takový, jaký má být. Nebezpečím pro dobrého barmana je proto mnohdy jeho vlastní fantazie, když si ho nějak upraví. Tyhle drinky ale jsou dělané právě na bázi fantazie," prohlásil.

Čtěte také:

Příprava koktejlů je podle Syrového v Česku stále v plenkách, protože zde nemá tradici. "Za komunistů se míchaly jenom v hotelích, kam běžný smrtelník nešel," dodal. Podobně jako si podle něj našla cestu k lidem dobrá gastronomie prostřednictvím televizních pořadů a známých kuchařů i různých celebrit, lidé se už učí rozeznávat i dobré a špatné koktejly. A vidí v nich velký potenciál, aby se je také sami naučili míchat.

"Češi jsou zahrádkáři a kutilové. Tento jejich um může obohatit i přípravu koktejlů, protože budou určitě zkoušet něco nového," prohlásil Syrový. Sám je na názory lidí, kterým svými recepty ukáže cestu, velmi zvědav; proto s nimi hodlá komunikovat prostřednictvím Facebooku a hodlá jejich zpětnou vazbu promítnout i do příštích receptů. "Když přijdu na párty k cizím lidem, kteří mě nebudou znát, a budou tam míchat moje koktejly, bude to signál, že to funguje," dodal.

Autoři: ,