130 let
Krevety - ilustrační foto.

Krevety - ilustrační foto. | foto: Shutterstock

Festival chutí začíná. Láká na jarní vůně sezónních potravin

Jídlo
  •   7:00
PRAHA - Originální recepty zaměřené na využití sezónních potravin nabídne Festival chutí. Návštěvníci budou moci ochutnat speciality tří desítek restaurací v Praze, Brně, Ostravě a Mariánských Lázních. Gastronomická přehlídka se uskuteční od 21. března do 21. dubna pod názvem Vůně jara.

"Festival by měl návštěvníky oslovit nabídkou zajímavých pokrmů, které nejsou standardně na jídelním lístku," řekl ředitel festivalu Pavel Suchánek. "Chceme, aby lidé chodili do restaurací a dávali si dobré jídlo," uvedl. Téma, které má upozornit na využívání sezónních potravin, souvisí podle něj s datem konání akce.

Festival nabídne například pečené králičí stehýnko špikované domácí slaninou a jarní cibulkou s bramborami sypanými klíčky z červené řepy, kuřecí filet s krustou z medvědího česneku a piniových oříšků na restovaném chřestu či filet z mořského vlka s holandskou omáčkou, vařeným chřestem a petrželovými brambory. Mimo specialit české kuchyně budou moci zájemci vybírat z lahůdek středomořské, argentinské či japonské stravy. V menu budou pokrmy z ryb, drůbeže i zvěřiny, které doplní čerstvá jarní zelenina.

Bazalka.

Podle Suchánka byly restaurace vybírány podle doporučení znalců gastronomie. "Jde o příležitost představit kvalitní podniky široké veřejnosti. Je to možnost jak oslovit lidi, upoutat jejich pozornost," řekl o motivaci k pořádání gastronomické akce. Podle něj se díky festivalům k dobrému jídlu dostávají i lidé, kteří se o gastronomii příliš nezajímají.

Zájemci mohou vybírat z festivalového menu, které přijde na 300 korun na osobu. Součástí nabídky je i jeden nealkoholický nápoj. Spíše než cena by podle představ pořadatelů měly zájemce upoutat chutě. "Téměř všechno jsme ochutnali a jídlo můžeme doporučit. Chtěli jsme dát prostor také novým restauracím, zejména v regionech," uvedl Suchánek.

Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu.

Jaro by se mělo promítnout i do jídel
Podle majitele Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka, který je patronem festivalu, by lidé měli díky této akci "poznat, že je jaro". "Chceme lidi upozornit na to, že v gastronomii jsou roční období a že stojí za to na to dbát," řekl. Věří, že gastronomická přehlídka přispěje zároveň k oživení české gastronomie. "Prožíváme jakousi konjunkturu slova gastronomie. Kulinařinu, jídlo, talíře skloňujeme všemi pády. Je to další krok k tomu, abychom se zamysleli nad tím, co jíme," uvedl.

Festival chutí - Vůně jara

Datum: 21.3.2011 – 21.4. 2011

Místo konání: Praha, Brno, Ostrava, Mariánské Lázně

Menu: nabídka restaurace + nealko nápoj

Cena: 300 Kč

Více inormací najdete na http://www.festivalchuti.cz/

Podle Radka Šubrta z restaurace Amade účast na gastronomických festivalech restauracím prospívá. "Lidé objevují podniky, které mohou v budoucnu navštěvovat pravidelně. Chceme ukázat, že tady restaurace jsou a že umí vařit," řekl. Zdůraznil, že slevy sice nejsou nejlepším prostředkem pro získávání klientů, avšak festivalové menu dokáže upoutat pozornost. "Je to jednorázová akce, která přitáhne hodně lidí," uvedl o důvodech účasti na festivalu.

Upozornil, že jaro v kuchyni má mnoho chutí. "Nabízíme chřest v kombinaci s mořským vlkem. Dobrý je ale také medvědí česnek a květen je pak spojený se smrži, s jarní srnou nebo jarními kachnami," popsal výběr surovin. Trendem je podle něj nabízet čerstvé sezónní potraviny v restauracích dříve, než se objeví běžně na trhu. První ročník Festivalu chutí, který nabízel exotické pokrmy z celého světa, přilákal podle pořadatelů loni na podzim asi 7000 lidí. Letos očekávají asi dvojnásobný zájem.

Akce je spojena s rezervačním systémem Alakarte, který usnadňuje rezervace míst. Hosté, kteří se zaregistrují, mohou jídlo také hodnotit. Vstupenkou na festival je potvrzená rezervace na adrese www.festivalchuti.cz.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz