Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Grilujte jako šéfkuchař. Přinášíme pět zaručených receptů na skvělou marinádu

Marináda (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Recept
Nechat si poradit od profesionála bývá nejjednodušší cesta, jak se naučit cokoli. Průvodcem letního miniseriálu o grilování proto bude šéfkuchař Filip Juppa z restaurace La Casa Argentina.
  5:00

Omáčky a marinády slouží ke zvýraznění chutí grilovaných surovin. Pokud je s patřičných předstihem necháte odpočinout v dobré marinádě, potravina do sebe chuť natáhne a navíc se stane křehčí. Každá dobrá marináda by měla obsahovat tzv. svatou trojici.

Kvalitní olej, nejčastěji olivový, něco kyselého například citronovou či limetovou šťávu nebo hořčici a samozřejmě sůl. Tam kde to jde doporučujeme používat čerstvé bylinky. Před grilováním je však z masa raději sundejte, aby se nespálily. Záleží samozřejmě i na délce marinování.

Zelenině stačí chvilka, světlé maso si vystačí s hodinkou. U červených mas je pak ideální naložit je přes noc. Jehněčí nebo zvěřina si mohou v marinádě odpočinout klidně dva dny. Samozřejmě v chladu.

Bylinková marináda

Ingredience:

    • 3 lžíce panenského olivového oleje
    • 2 stroužky utřeného česneku
    • 2 lžíce vinného octa
    • 1/2 lžičky bazalky
    • 1/2 lžičky oregana
    • 1/2 lžičky majoránky
    • 1/2 lžičky rozmarýnu
    • 2 nasekané lístky šalvěje
    • 1 lžíce nasekané petržele
    • pepře a sůl na dochucení

Postup: V extra panenském olivovém oleji důkladně rozmíchejte česnek, ocet, všechny bylinky, pepř a sůl. Tato marináda je ideální na kuřecí maso, zeleninu nebo čerstvé houby.

Pivní marináda

Ingredience:

  • 2 dcl světlého piva
  • 2 lžíce Worcestrové omáčky
  • 2 lžíce hnědého cukr nebo medu
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce kečupu
  • 2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru

Postup: Oloupaný česnek prolisujte do misky ke zbylým ingrediencím vše důkladně promíchejte. Máte-li raději ostřejší chuť, nebojte se přidat trochu čerstvého nebo sušeného chilli. Pivní marináda je skvěle rozumí s hovězím nebo vepřovým masem.

Marinády (ilustrační foto)

Marináda na jehněčí a skopové maso

Ingredience:

  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 5 utřených stroužků česneku
  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • 1 lžička chilli
  • 1/2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • sůl podle chuti

Postup: Všechny ingredience důkladně promíchejte v misce. Marináda je ideální pro jehněčí a skopové maso, doporučuji ale naložit do ní maso aspoň s denním předstihem.

Filip Juppa

Své zkušenosti sbíral v kuchyních hotelů Falkensteiner, Boscolo Prague Carlo IV či Buddha – Bar. V restauraci La Casa Argentina pracuje již osm let. Přes studenou kuchyni, grilaře se vypracoval až na pozici šéfkuchaře. Jeho životním mottem je: Slovo nejde neexistuje.

Filip Juppa

Marináda na ryby

Ingredience:

  • 3 lžíce kvalitního olivového oleje
  • 3 utřené stroužky česneku
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 lžíce nasekaného tymiánu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • hrubozrnná sůl

Postup: Začněte rybou, kterou lehce osušte a dobře osolte. Poté smícháme všechny ingredience na marinádu. Olej, česnek, citronovou šťávu, tymián a sojovou omáčku. V této směsi pak ryby marinujeme 2 až 3 hodiny před začátkem grilování.

Thajská marináda

Ingredience:

  • 100ml kokosového mléka
  • 2 lžíce limetové šťávy
  • 1 lžíce limetové kůry
  • 1 lžíce čerstvé bazalky
  • 1 lžíce čerstvého koriandru
  • 2 lžíce chilli omáčky nebo 1 lžíce nasekaného chilli

Postup: Smíchejte všechny ingredience, včetně nasekaných bylinek. U chilli se řiďte vaší lásce k pálivému. Množství marinády vám stačí zhruba na půl kilogramu masa. Vhodná je pro kuřecí, vepřové i hovězí maso.