Omáčky a marinády slouží ke zvýraznění chutí grilovaných surovin. Pokud je s patřičných předstihem necháte odpočinout v dobré marinádě, potravina do sebe chuť natáhne a navíc se stane křehčí. Každá dobrá marináda by měla obsahovat tzv. svatou trojici.
Kvalitní olej, nejčastěji olivový, něco kyselého například citronovou či limetovou šťávu nebo hořčici a samozřejmě sůl. Tam kde to jde doporučujeme používat čerstvé bylinky. Před grilováním je však z masa raději sundejte, aby se nespálily. Záleží samozřejmě i na délce marinování.
Zelenině stačí chvilka, světlé maso si vystačí s hodinkou. U červených mas je pak ideální naložit je přes noc. Jehněčí nebo zvěřina si mohou v marinádě odpočinout klidně dva dny. Samozřejmě v chladu.
Bylinková marináda
Ingredience:
- 3 lžíce panenského olivového oleje
- 2 stroužky utřeného česneku
- 2 lžíce vinného octa
- 1/2 lžičky bazalky
- 1/2 lžičky oregana
- 1/2 lžičky majoránky
- 1/2 lžičky rozmarýnu
- 2 nasekané lístky šalvěje
- 1 lžíce nasekané petržele
- pepře a sůl na dochucení
Postup: V extra panenském olivovém oleji důkladně rozmíchejte česnek, ocet, všechny bylinky, pepř a sůl. Tato marináda je ideální na kuřecí maso, zeleninu nebo čerstvé houby.
Pivní marináda
Ingredience:
- 2 dcl světlého piva
- 2 lžíce Worcestrové omáčky
- 2 lžíce hnědého cukr nebo medu
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce kečupu
- 2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
Postup: Oloupaný česnek prolisujte do misky ke zbylým ingrediencím vše důkladně promíchejte. Máte-li raději ostřejší chuť, nebojte se přidat trochu čerstvého nebo sušeného chilli. Pivní marináda je skvěle rozumí s hovězím nebo vepřovým masem.
Marináda na jehněčí a skopové maso
Ingredience:
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 5 utřených stroužků česneku
- 1 nadrobno nakrájená cibule
- 1 lžička chilli
- 1/2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- sůl podle chuti
Postup: Všechny ingredience důkladně promíchejte v misce. Marináda je ideální pro jehněčí a skopové maso, doporučuji ale naložit do ní maso aspoň s denním předstihem.
Filip Juppa |
Marináda na ryby
Ingredience:
- 3 lžíce kvalitního olivového oleje
- 3 utřené stroužky česneku
- šťáva z jednoho citronu
- 1 lžíce nasekaného tymiánu
- 1 lžíce sojové omáčky
- hrubozrnná sůl
Postup: Začněte rybou, kterou lehce osušte a dobře osolte. Poté smícháme všechny ingredience na marinádu. Olej, česnek, citronovou šťávu, tymián a sojovou omáčku. V této směsi pak ryby marinujeme 2 až 3 hodiny před začátkem grilování.
Thajská marináda
Ingredience:
- 100ml kokosového mléka
- 2 lžíce limetové šťávy
- 1 lžíce limetové kůry
- 1 lžíce čerstvé bazalky
- 1 lžíce čerstvého koriandru
- 2 lžíce chilli omáčky nebo 1 lžíce nasekaného chilli
Postup: Smíchejte všechny ingredience, včetně nasekaných bylinek. U chilli se řiďte vaší lásce k pálivému. Množství marinády vám stačí zhruba na půl kilogramu masa. Vhodná je pro kuřecí, vepřové i hovězí maso.