Opomíjené líhy. Zkuste je připravit na asijský způsob, nebudete litovat

  5:00
Líhy (Lyophyllum, lidově shromaždilky, baraničky, matičky, vrzavky) jsou lupenaté, kloboukaté houby, většinou vyrůstají ve větších trsech a narazit na ně můžeme v podzimních měsících.

Líhy (Lyophyllum, lidově shromaždilky, baraničky, matičky, vrzavky) jsou lupenaté, kloboukaté houby, většinou vyrůstají ve větších trsech a narazit na ně můžeme v podzimních měsících. | foto: Dalibor Marounek

U nás roste 16 druhů líhy, žádný není prudce jedovatý, ke sběru se však nedoporučuje líha srostlá, která byla kdysi uvedena v seznamu hub určených k prodeji a která je nyní podezřelá z toho, že může při časté konzumaci vyvolat rakovinové bujení.

Ostatní druhy jsou jedlé, nejedlé, některé i na Červeném seznamu a zasluhují ochranu. Zkušení houbaři sbírají nejčastěji líhu klubčitou a líhu nahloučenou. Oba druhy jsou si velmi podobné, vytvářejí až několikakilogramové trsy s množstvím kloboučků, které jsou zbarveny šedě, šedohnědě až černavě hnědě. Najdeme-li pořádný trs, máme koš plný během chvilky.

Oba druhy si oblíbily půdy bohaté na živiny, rostou v parcích, v zahradách na okrajích lesů, v sadech a na loukách. Líhy se dají využít na falešnou dršťkovou polévku, houbové matjesy, výborné jsou v láku.

Líha na asijský způsob

  • 500 g kloboučků líhy
  • 250 g mladých zelených fazolek
  • 1 větší červená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce omáčky teriyaki
  • chilli paprička
  • sezamové semínko
  • sůl, olej

Houbu nakrájíme na úzké proužky a orestujeme spolu s cibulí na pánvi. Přidáme kousky zelených fazolek, proužky papriky, chilli papričku, zakápneme sójovou omáčkou, můžeme podlít trochou vody. Pod pokličkou dusíme, až zelenina změkne. Necháme vysmahnout přebytečnou šťávu, přidáme teriyaki, drcený česnek, podusíme 1 minutu. Pokrm podáváme s čínskými nudlemi a směs posypeme sezamovým semínkem.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.