Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Mungo hrášková polévka s mátou. Jak na ni?

Jídlo

  5:50
Hrášková polévka je u nás doma velmi oblíbená a v této nové verzi ji připravuji, když do ní chci před dětmi zamaskovat luštěniny. Mimo sezónu rád používám mražený hrášek, bývá zpracován ve své nejlepší zralosti a polévka je pak příjemně nasládlá. V kombinaci s čerstvou mátou má naprosto dokonalou chuť, navíc je jednoduchá a hned hotová a nebudete potřebovat kupu drahých surovin.

Mungo hrášková polévka s mátou foto: Petr Klíma

Mungo hrášková polévka s mátou

5 porcí 12 h (máčení fazolí) + 50 min (příprava)

  • 150 g mungo fazolí
  • 2 cibule
  • 6 lžic řepkového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • kousek řasy wakame
  • 1 kostka zeleninového bujonu (například Würzl)
  • 1 lžička mořské soli
  • malý svazek čerstvé máty
  • 300 g mraženého nebo čerstvého hrášku
  • čerstvě mletý barevný pepř

Postup: Fazole mungo si namočíme přes noc, rychleji se pak uvaří a jsou lépe stravitelné. Cibuli nahrubo nakrájíme a na rozehřátém oleji osmahneme do zlatova. Ke konci přidáme nasekaný česnek, který také orestujeme. Zalijeme 1,5 l vody, přidáme propláchnuté mungo fazole, řasu wakame a vaříme, dokud fazole nezměknou (trvá to orientačně asi 25 minut). Přidáme bujon, osolíme a vaříme dalších 10 minut.

Hrášek vložíme do cedníku a propláchneme teplou vodou, aby se polévka příliš nezchladila. Vsypeme jej do polévky, přidáme mátu, opepříme a rozmixujeme na jemný krém. Nakonec dochutíme solí.

Můj tip: Na talíři můžeme polévku zjemnit sójovou smetanou nebo lžící sójového jogurtu. Skvělou společnost bude polévce dělat čerstvé pečivo nebo česnekové krutony. 

Recept pochází z Luštěninové kuchařky, kterou vydalo nakladatelství Smart Press. 

Autoři:
Témata: polévka, máta