16. května 2019 5:17 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Ideální jarní večeře? Listový salát s ančovičkami a vejcem

Listový salát s ančovičkami a vejcem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Listový salát s ančovičkami a vejcem | foto: Dej tělu šanci

Tento salát je zvláště vhodný pro rychlé spalovače (bílkovinné typy) a pro smíšené metabolické typy. Díky vydatné živočišné bílkovině výborně sytí, dokonce i na delší časový úsek, a velmi dobře stabilizuje hladinu krevního cukru.

Tento salát je výjimečně chutný a byl to oblíbený salát mého tatínka, právě proto, že jde o „těžší“ a sytý salát. Listový salát s ančovičkami a vejcem je doporučitelný salát pro všechny, kteří rychle spalují a po lehkých zeleninových salátech mají brzy hlad. Je vhodný jako hlavní chod k obědu či k večeři. Jako předkrm doporučuji zeleninovou polévku.

Listový salát s ančovičkami a vejcem

Oheň: 

  • hrst rukoly
  • 1 čekankový puk

Země: 

  • 1 avokádo
  • 1 čtvrtka ledového salátu
  • 1 velká červená paprika
  • 3 vejce, uvařená na tvrdo
  • 1 lžíce medu nebo panely
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje

Kov:

  • 4 ředkvičky
  • 2 lžičky dijonské hořčice

Voda:

  • nerafinovaná sůl
  • 8 ančoviček (naložených v oleji)

Dřevo:

  • šťáva z půlky citrónu

Postup: Zeleninu důkladně omyjeme. Ledový salát, čekanku a papriku nakrájíme na proužky. Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na plátky. Ředkvičky také nakrájíme na plátky. Nakrájenou zeleninu dáme do mísy a promícháme.

V misce vyšleháme olivový olej s dijonskou hořčicí. Přidáme med, sůl a šťávu z citrónu. Jemně rozšleháme vidličkou. Dresinkem zalijeme salát a dobře promícháme. Salát ozdobíme ančovičkami a na čtvrtky nakrájeným vejcem. K salátu můžeme servírovat bio celozrnný žitný kváskový chléb.

Lidovky.cz