Horký jablečný mošt, voňavý štrúdl či variace jablečných koláčů. Osvěžují dezerty z jablek zná asi každý. Jak ale využít jablka k masu? A co připravit pokud chcete rodinu překvapit neotřelým receptem s jablky? Zkuste recepty jednoho z nejlepších českých šéfkuchařů Jana Punčocháře, nebo si prostě jen připravte jablečné chutney.
Raviolka z telecího tafelspitzu s křenovou omáčkou a jablky
- 2 kg telecího tafelspitzu
- 200 g kořenové zeleniny
- 400 g jablek
- 100 g cibule
- divoké koření
- sůl
- 100 g křenu
- 200 g světlého toastového chleba
- 3 lžíce vinného octa
- 2 lžíce cukru
- 0,3l smetana
- sůl
- muškátový oříšek
- 200 g brambor
- 200 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- Sůl
- 2 lžíce olivového oleje
Tafelspitz nasolíme a opečeme v hrnci na oleji ze všech stran. Přidáme kořenovou zeleninu, jablka a zalijeme do čtvrtky vodou . Přidáme divoké kořeni a pečeme v troubě pod pokličkou při 140 stupních doměkka asi dvě hodiny. Maso a část jablek vyjmeme a natrháme na masovou směs do raviolek. Zbytek výpeku a jablek provaříme, zahustíme světlým toastovým chlebem a řádně rozmixujeme ponorným mixerem na jemnou omáčku. Propasírujeme, přidáme cukr, křen, zjemníme ušlehanou šlehačkou a nakonec dochutíme vinným octem a strouhaným muškátovým oříškem.
Brambory upečeme při 150 stupních z půlky na páře a z půlky na pečení do poloměkka a necháme je vychladnout. Studené brambory nastrouháme najemno, přidáme žloutky, mouku, olej a uhněteme hladké těsto. Vyválíme, naplníme masem a vytvoříme raviolky. Ty pak vaříme sedm minut v osolené vodě. Raviolky klademe na špenát a zaléváme křenovou omáčkou
Candát s jablečným zelím a omáčka z ryzlinku
- 1800 g filet candáta
- 120 g sušených hub
- sůl, kmín
- 100 g másla
- 500 g bílého čerstvého zelí
- 500 g jablek
- 80 g cukru
- 100 g cibule
- 0,1 l oleje
- 0,1 l jablečného octu
- brambora
- 400 g hrášek
- 0,4 l ryzlinku
- 200 g másla
- 50 g petrželky
Candáta osolíme, okmínujeme a obalíme v rozmixovaných sušených houbách. Na pánvičce rozpustíme máslo a pečeme dozlatova. Poté dopékáme deset minut v troubě při 180 stupních.
Na másle zpěníme cibulku a vložíme nakrájené zelí a jablka. Osolíme, přidáme ocet a cukr a dusíme doměkka. Následně zahustíme nastrouhaným bramborem. Do výpeku z candáta přilijeme víno a řádně provaříme. Poté stáhneme z ohně a zahustíme studeným máslem. Nakonec přidáme nasekanou petrželku.
Chutney (čatní) z jablek
z jablek si můžete uvařit výbornou omáčku, která se hodí zejména k masům. Jak ji připravit? Nastrouháte asi kilo jablek, přidáte 5 stroužků rozmačkaného česneku, jednu velkou cibuli (najemno nakrájenou) a okořeníte lžičkou pálivé papriky, zázvoru, kari a soli. Celou směs půl hodiny povaříte, přidáte jeden šálek cukru a rozinky a necháte ještě vařit. Hotové čatní nechte uležet a naplňte do skleniček. Pro jistotu můžeme 10 minut sterilovat při 80 °C.