12. února 2014 6:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jak si žijí pražští vegetariáni? Mají unikátní restaurace i festivalové menu

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Grand restaurant festival. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Grand restaurant festival. | foto: MAFRA - Jan Zatorsky

PRAHA Na první dojem by se mohlo zdát, že vegetariáni a vegani mají při gastronautských výpravách hlavním městem smůlu a jsou odsouzeni k fádním salátům či stálicím jídelních lístků v podobě smaženého eidamu. Opak je naštěstí pravdou. V Praze jsou unikátní restaurace zaměřující se na bezmasé pokrmy a vegetariánům na míru je ušito i festivalové menu ve vybraných restauracích zapojených do Grand restaurant festivalu.

Vchod do restaurace Secret of Raw na Žižkově působí nenápadně, člověk se musí chvíli rozhlížet, než jej na Seifertově třídě zpozoruje. A pokud se sem nevydal cíleně, možná ho mine bez povšimnutí. Škoda. I milovníkům masa umí v tamní kuchyni připravit originální chuťový zážitek. 

Přitom ze spotřebičů tu najdete jen sušičky a mixéry. Jídlo tu nevaří, nepečou, ani nesmaží. Všechny suroviny jsou zpracovávané maximálně do teploty 42 stupňů. Vyšší teplota prý už ničí cenné enzymy a vitamíny. Na své si tu přijdou lidé na bezlepkové dietě, vegani, i ti, co chtějí vyzkoušet nové chutě, nebo jen detoxikovat organismus.

O restauraci pro viratiány jsme psali:

"Chodí sem hlavně mladé ženy, často to nejsou zapřísáhlé vitariánky či veganky. A my také nejsme žádní dogmatici, snažíme se jen otevírat lidem možnosti," vysvětluje u prvního chodu spolumajitel restaurace Jan Plajner.

Sám také nedodržuje přísnou veganskou dietu, ale vitariánská strava (dieta založená na přijímání tepelně neupravených potravin) mu pomohla vyřešit zdravotní problémy. "Chceme lidem ukázat, že syrová strava má smysl nejen po stránce etické a zdravotní, ale i chuťové," říká.

A v Secret of Raw opravdu objevíte nové chutě. Kelp nudle z mořských řas vypadají na první pohled jako špagety. Když ale ochutnáte první sousto, otočí se celý stůl. Jako kdybyste chroustali čerstvou mrkev. Kombinace s ořechovým krémem a čerstvým koriandrem zaručuje naprosto unikátní chuť. 

Kelp nudle křupou jako čerstvá mrkev.
Grand restaurant festival.

"Tak jezte, ať vám to nevystydne," směje se mladý majitel, když obsluha na stůl přinese druhý chod, studenou koprovou omáčku se sušenými mrkvovými knedlíky. Strávník by ani nepoznal, že v koprovce chybí smetana, knedlíky jsou vláčné a mají příjemnou nasládlou chuť. I když to není na programu festivalového menu, majitel nechá připravit i dezert. Sušené palačinky z lesních plodů s vanilkovou zmrzlinou. Člověk má hned pro vitariánství větší pochopení.

Mlýnec neurazí

Mírné rozčarování přichází při druhé zastávce, v restauraci Mlýnec na Novotného lávce. Obsluha roznáší hovězí a ryby, vzduch je prosycen odérem masa. Pro vegetariány to není zrovna nejpříjemnější přivítání. Upravené festivalové menu bez masa nepřekvapí, neurazí, ale ani nenadchne. 

V Mlýnci můžete nahlédnout i do kuchyně. Aspoň přes prosklené dveře.

Obsluha roznáší gratinovaný kozí sýr s perníkem a hruškami a poté čokoládový fondant s višňovou zmrzlinou. Oboje chutné a umně naservírované, jako ukázka vegetariánského jídla se to ale nezdá jako taková výzva.

Čokoládové těstoviny a malovaný stůl

To poslední podnik Casa de Carli blízko Staroměstského náměstí je naopak příjemným překvapením. "Přemýšleli jsme, jaké bezmasé jídlo bychom pro vás připravili. Nakonec jsme se drželi konceptu To jste ještě nejedli a přítel uvařil čokoládové těstoviny s parmezánovou krustou," vítá majitelka Lenka Hermanová, která se svým italským partnerem připravuje v centru Prahy originální italskou kuchyni. 

Grand restaurant festival letos speciálně i pro vegetariány.

Tmavé těstoviny ochucené čokoládou jsou toho důkazem. "Čokoládové boby přeci nejsou sladké, bude to mít spíš hořkou chuť," hádají před servírováním s mírnými obavami účastníci vegetariánského Mňam busu. K ochutnání je ale nakonec přemlouvat nikdo nemusí. "Je to chutné a zajímavé, maso mi vůbec nechybí," přemítá jedna z návštěvnic restaurace. 

Čokoládové těstoviny? Příjemné zpestření.
Žloutkový krém zabaglione je specialitou retsuarce Casa de Carli.

Podnik Casa de Carli je klidný a tichý, obsluha profesionální a prostředí se nedá nazvat jinak než sympatickým. Majitelka hrdě ukazuje jídelní lístky, které s přítelem sama vyrábí, pomalovaný stůl, který má připomínat jejich cesty i oblíbené recepty či vyšívané ubrousky. Žloutkový krém zabaglione s marsalou a panettone je jen příjemnou tečkou za novými chutěmi.

Michaela Černá
  • 1Diskuse

BMW Řada 6 3,0 640d Gran...
BMW Řada 6 3,0 640d Gran...

r.v. 2012, naj. 91 000 km, diesel
999 000 Kč (s DPH)