130 let
Mango (ilustrační foto)

Mango (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Premium

Jak z manga vydolovat lahodnou dužinu? Jděte na to jako detektiv Hercule Poirot

Jídlo
  •   5:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Bez manga se neobejdou letní sorbety, smoothie, pikantní mangová čatní, hodí se i do BBQ marinád, salátů a koktejlů. Jeho chuť je návyková. Jak mango vybírat a jak z něj vydolovat lahodnou dužinu?

Hlavně nejezte nemyté ovoce, nabádal knižní průvodce po Srí Lance, kterou jsem kdysi brázdila. Jenže když jedete vyprahlou zemí z výletu a u cesty k vám ušmudlaný klučina natáhne ruku s čerstvě rozkrájeným mangem, nemůžete si pomoct. Na tu slastnou chuť kořeněnou provinilostí nikdy nezapomenu.

Naštěstí si dobře uzrálé mango můžeme vychutnat i u nás, kde si ho lze i umýt. Exotické ovoce s oranžovo-žlutou, sladce opojnou aromatickou šťavnatou dužinou, které má uvnitř velkou placatou dřevnatou pecku, je chuťovou rozkoší. Neroste na palmách, ale statných listnatých stromech – mangovnících – dorůstajících do výšky až dvacet metrů. Mango je považováno za páté nejvíce konzumované ovoce na světě po citrusech, banánech, hroznech a jablkách. Původně pochází z jihovýchodní Asie a dnes se pěstuje ve všech tropických oblastech světa. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: