Neděle 24. října 2021, svátek má Nina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jak uvařit menu z pořadu Masterchef? Zkuste brownies, mangový salát či pražmu

Jídlo

  21:45
Zvládli byste připravit pražmu královskou, mrkvové pyré či francouzskou omáčku beurre blanc? To vše musel zvládnou tým soutěžících v pořadu Masterchef. Přinášíme recepty předních šéfkuchařů, nechte se inspirovat.

Čokoládové brownies s borůvkami foto: Shutterstock

Asijský salát s hovězím masem a mangem (Patrik Bečvář)

  • 300 g hovězí svíčkové
  • mango
  • limetka
  • rybí omáčka
  • hnědý cukr
  • bílé zelí
  • červená cibule
  • mungo klíčky
  • thajská bazalka
  • chilli
  • olivový olej

Očistíme maso, osolíme, opepříme a na oleji (2 lžíce na 2 porce) opečeme z každé strany asi 1-4 minuty dle tloušťky masa a tak, aby bylo maso propečené. Dáme stranou chladnout. Oloupeme mango a odkrájíme od pecky. Nakrájíme na kostky o velikosti asi 1 centimetr. Do mísy dáme šťávu z limetky, cukr, 40 ml oleje extra virgin (na 2 porce), rybí omáčku a nasekané chilli dle chuti - případně očištěné od pálivých zrníček. Promícháme.

Cibuli a zelí nakrájíme na nudličky a stejně tak i hovězí svíčkovou. Do mísy se zálivkou vložíme mango, zelí, cibuli, maso a klíčky. Vše promícháme s nasekanou thajskou bazalkou a servírujeme.

Ostrý mangový salát s hovězím masem a mangem podle Patrika Bečváře


Pražma královská

  • 4 pražmy zlaté
  • česnek
  • Rozmarýn
  • citron
  • mořská sůl, pepř, olivový olej
  • fialky či květenství pažitky

Ryby nafiletujeme. Kůži zlehka nařízneme, aby se ryba lépe vypekla, filety osolíme a opepříme a pečeme na rozpálené pánvi na trošce oleje nejprve kůží dolů. Lehce je přitlačíme, aby se pánve dotýkaly rovnoměrně, a přidáme asi 2 větvičky rozmarýnu a 2 rozmáčknuté stroužky česneku. Když je maso téměř propečené, filety otočíme, odstavíme z ohně a necháme dojít. Při podávání můžeme rybu ozdobit jedlými květy. Hodí se fialka či květenství pažitky.

Pražma královská

Omáčka beurre blanc
Bílá máslová omáčka se hodí především k mořským rybám. Patří mezi nejznámější francouzské omáčky a je velice jednoduchá, tedy za předpokladu, že jste přesní, u této omáčky si musíte správně načasovat i podávání.

  • 5 šalotek
  • 250 ml bílého vína
  • 250 ml rybího vývaru
  • 200 g másla
  • sůl

Mrkvové pyré

  • 400 g mrkve
  • 100 g šalotky
  • 200 ml smetany
  • lžíce másla
  • sůl
  • pepř

Na másle necháme zesklovatět jemně nasekanou šalotku, poté k ní přidáme čerstvou mrkev. Dochutíme solí a pepřem, rozmixujeme kuchyňským mixérem.

Čokoládové brownies s borůvkami (Petr Patočka)

  • 600 g 70% čokolády nebo 160 g kakaa
  • 400 g cukru krystal
  • 2 prášky do pečiva
  • 400 g máslo
  • 8 vajec
  • 300 g čokoláda kousky
  • 120 g hladká mouka
  • 150 g borůvek

Čokoládu rozpustíme s máslem ve vodní lázni a necháme trochu zchladnout, žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, z bílků vyšleháme tuhý sníh. Pak lehce smícháme žloutkovou pěnu s rozpuštěnou čokoládou, moukou a práškem do pečiva a lehce vmícháme sníh, dáme do formy a nasypeme na povrch borůvky a sekanou čokoládu a dáme péci. Pečeme na 160 ° cca 45 minut. Pak necháme zchladnout na pokojovou teplotu a můžeme servírovat.

Syndrom Petra Pana. Proč někteří muži nikdy nedospějí a žijí jako paraziti

Premium V každém chlapovi zůstává kousek kluka, ale musí to být právě jen ten kousek. Pokud muž nechce vyrůst a převzít...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Koupání je legrace. Zvlášť, když voda šumí, bublá a je barevná
Koupání je legrace. Zvlášť, když voda šumí, bublá a je barevná

Večerní hygiena je důležitá. A co teprve u dětí, které přes den nemyslí na to, že se nemají umazat. Jak zařídit, aby se děti do vany těšily a vy...