Čtvrtek 3. prosince 2020svátek má Svatoslav 0 °C sněžení Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Knedlíky i povidla. Přinášíme pět receptů se švestkami

Švestky. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Švestky. | foto: Shutterstock

Švestky na zahradách dozrávají a jejich sezona je v plném proudu. Ačkoli nejlépe chutnají čerstvé, dají se použít i v teplé kuchyni. Můžete je zavařit, usušit, zmrazit, ale i destilovat. Server Lidovky.cz přináší pět jednoduchých receptů.

Švestková povidla
Švestky (asi 2,5 kilogramu) vypeckujeme, posypeme 350 g cukru, polijeme octem (1,5 dl) a uložíme na 12 hodin na chladné místo. Poté vaříme na mírném ohni v teflonovém kastrolu asi 4 až 5 hodin. Nemícháme. Když po odpaření tekutiny povidla začnou houstnout, dovaříme je za stálého míchání do husta a povidla nalijeme do sklenic.

Čokoládový fondant se švestkovým ragú (Roman Paulus)

Správně upečený fondant je uvnitř tekutý.

Správně upečený fondant je uvnitř tekutý.

Budete potřebovat: 200 g kvalitní čokolády (například Valhrona Guanaja), 2 lžíce hladké mouky, 4 vejce, 150 g cukru krupice, 100 g másla

Postup: Čokoládu a máslo rozpustíme, přidáme ostatní suroviny a důkladně promícháme. Kuchyňské kroužky vyložíme pečicím papírem, naplníme ze 3 připravenou hmotou a pečeme v troubě při 190 stupních asi 8 až 12 minut – podle velikosti kroužků. Střed fondantu musí zůstat tekutý! Podáváme s ragú ze švestek a se zakysanou smetanou.


Švestky s vlašskými ořechy
Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte ne čtvrtky. Na pánvi rozpusťe máslo a švestky na něm zprudka orestujte. Za stálého míchání k nim přisypte třtinový cukr a vlašské ořechy. Restujte zhruba deset minut a podávejte ihned.

Švestky (ilustrační foto)

Tvarohové knedlíky se švestkami
Oblíbená česká klasika. Na tvarohové knedlíky se švestkami budete potřebovat 250 g měkkého tvarohu, 70 g krupice, 70 g hladké mouky, vejce, 70 g másla a samozřejmě švestky. změklé máslo smíchejte s krupicí, hladkou moukou, vejcem a tvarohem a vypracujte těsto. Nechte ho odležet v lednici zhruba tři hodiny. Z těsta odkrajujte plátky a švestky v nich obalte. Knedlíky vařte v mírně osolené vodě zhruba čtyři až pět minut. Hotové knedlíky vyplavou na hladinu. Podáváme přelité rozpuštěným máslem a strouhaným tvarohem.

Grilované švestky
Pokud chcete oslnit při grilování něčím neotřelým, zkuste ugrilovat sušené švestky jako zpestření. Sušené švestky (bez pecek) naložte dva dny předem do bílého vína. Před grilováním obalte švestky plátkem slaniny a propíchněte párátkem. Samotné grilování vám zabere jen pár minut.

TEST televizorů: Nevyznáte se v široké nabídce? Pomůže vám náš velký přehled

Moderní televizory jsou naplněné aplikacemi a funkcemi, mohou být i zajímavým... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Od 3 190 do 62 990 korun. Všechny zobrazovací technologie, všechny televizní operační systémy a jedenáct vybraných...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

S otužováním začali letos Špačkovi. Oblíbili si Konventský rybník, kde si mohou... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Den se zaměstnanci pohřební služby: poslední rozloučení má dnes jiná pravidla

Tělo je nejprve pečlivě vydezinfikováno a následně uloženo do rakve. V ­té... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium MF DNES rozptyluje mýty o pohřebnictví v době koronaviru. Pohřeb do země možný je, i když se úplně nedoporučuje. O čem...

Dvě mámy, tři děti: Testujeme kosmetiku sebamed pro citlivou pokožku
Dvě mámy, tři děti: Testujeme kosmetiku sebamed pro citlivou pokožku

Vyzkoušeli jsme kosmetickou značku sebamed na naše citlivé a suché pokožky. Naše Hanka otestovala řadu BABY s malou Emičkou, do testování se však...