Sobota 23. října 2021, svátek má Teodor, Theodor
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Krok za krokem: jak na vietnamskou polévku pho bo s hovězím masem

Jídlo

  6:01aktualizováno  16:01
Najdete v ní hovězí maso, rýžové nudle a jarní cibulku. Je založená na velmi silném vývaru z hovězího masa, kostí a koření. Specifickými ingrediencemi jsou badyán, zázvor a skořice. Horký vývar se podává se syrovým masem, nakrájeným najemno, které se v polévce dovaří. Polévka se dochucuje limetovou šťávou a chilli. To je pho bo z Jižního Vietnamu. Jak na ni? Server Lidovky ve spolupráci s kulinářskou školou Chefparade připravil fotografický seriál. Dobrou chuť.

Pho bo foto: Chefparade

Pho bo

  • 2 litry vývaru
  • 250 g masa na hovězí vývar (žebro, harfa nebo oháňka, morková kost)
  • 400 g masa do polévky (falešná svíčková)
  • 2 ks celého badyánu
  • 2 ks černého kardamomu
  • 20 ks černého pepře
  • 2 ks hřebíčku
  • 2 ks celé skořice
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g zázvoru
  • 15 g sůl
  • 50 g cukr
  • 1 lžíce rybí omáčky (squid fish sauce)
  • 1 červená cibule
  • 50 g mungo klíčků
  • 4 listy mexického koriandru
  • snítka koriandru
  • snítka perily červené
  • snítka perily zelené
  • vietnamská bazalka
  • 2 ks jarní cibulky
  • 4 ks malých chilli papriček
  • 50 g skleněných nudlí phó
  • 1 limetka

Postup: Maso do polévky očistěte, obalte potravinářskou fólií do a uložte do mrazáku, aby se vám poté lépe krájelo na tenké plátky. Hovězí maso do polévky nechte ze všech stran zatáhnout na rozpálené pánvi s kapkou oleje. 

Do hrnce vložte morkové kosti, 1 omytou cibuli překrojenou na polovinu (může být i se slupkou), zatáhnuté maso, badyán, kardamom, skořici, zázvor na plátky a hřebíček. Vše opékejte dozlatova.

Poté přidejte sůl, cukr, rybí omáčku, podlijte vodou a nechte minimálně 2 hodiny táhnout na mírném stupni. Čím déle budete vařit, tím bude vývar sytější a bude mít hezčí barvu. Na počátku sbírejte pěnu a občas vývar podlijte vodou. Poté vývar dochuťte solí a pepřem.

Krájejte opravdu tenké plátky
Do hrnce vložte morkové kosti, 1 omytou cibuli překrojenou na polovinu (může...

Chlazené maso nakrájejte na co nejtenčí plátky přes vlákna. Lístky bylinek nasekejte a salát natrhejte na kusy. Jarní cibulku s červenou cibulí pokrájejte na nudličky. Na dno mísy servírujte nudle, které jste předem namočili do studené vody na 10-15 minut, navrch bylinky, listy perily, mungo výhonky, jarní cibulku, červenou cibuli na nudličky, plátky masa a chilli papričky.

Vše přelijte vroucím vývarem. Dochuťte limetovou šťávou a chilli.

Varianta: Variant přípravy vývaru je více. Ve verzi ze Saigonu se maso nepeče s kořením, ale vaří se ve studené vodě jen se zázvorem, poté se opláchne vroucí vodou a dá se vařit znovu od základu. Koření a zázvor se opékají zvlášť a přidávají až do druhé várky. Cukr, pepř a sůl se přidává až na závěr. Rybí omáčka se nepoužívá, ale namísto ní se přidává do konečné fáze vývaru bujón (Viên Gia Vị Phở Gà).

Tip: Pevné ingredience se jí hůlkami. Nálev se poté vypije z misky.

Autor:

Syndrom Petra Pana. Proč někteří muži nikdy nedospějí a žijí jako paraziti

Premium V každém chlapovi zůstává kousek kluka, ale musí to být právě jen ten kousek. Pokud muž nechce vyrůst a převzít...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat