Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Letenská Dobromila: vítaná alternativa k hipsterským bistrům či běžným restauracím

Jídlo

  6:27
Do Dobromily jsme se chystaly zajít už při loňské návštěvě Tábora, bohužel však byla kompletně zadaná pro soukromou akci, a tak jsme ostrouhaly. Teď se však štěstí přiklonilo na naši stranu, neboť se Dobromila přemístila do Prahy na Letnou.

Filet čerstvého sivena s vlažným salátem z bulguru a merlíku čilského foto: Dobromila/Facebook

Koncept je jednoduchý: „poctivá kuchyně s maximální péčí a starostí o každý detail“ s důrazem na kvalitní suroviny. Podniku vládne šéfkuchař Michal Hrubeš, který se gastronomii věnuje bezmála 20 let. V táborské Dobromile se menu měnilo pravidelně po týdnu, podle toho, jaká surovina byla v největší kondici.

Základ tvořila česká kuchyně s vlivy severní Itálie a Francie, nemalou roli sehrály i prvorepublikové kuchařky, a především recepty Magdaleny Dobromily Rettigové, podle níž je restaurace pojmenována.

V den D jsme si raději pojistily stůl rezervací, byla to však zbytečná námaha - servírka o rezervaci nevěděla (?), ale naštěstí v poloprázdném podniku nebyla o místo nouze. Takřka zenový interiér v přírodních tónech béžové, černé a bílé s rostlinami na policích a kameninovými vázičkami s přírodninami jako jedinou dekorací umožňuje relaxovat a soustředit se výhradně na jídlo a společnost u stolu.

Dobromila

Milady Horákové 386/63, Praha 7

www.dobromila-restaurace.com

Rozptýlit člověka může leda pohled do otevřené kuchyně, kde se otáčí kuchař. Polední menu dnes nabízí jeden předkrm, polévku, čtyři hlavní chody a jeden dezert.

Volíme maďarskou polévku s kořenovou zeleninou a masem (45,-) a paté z kachních foie gras (125,-). Nečekáme dlouho a jídlo je na stole. Polévka vyhlíží i chutná v intencích podniku zcela poctivě: základem je mocný vývar z kostí, jinak je plná drobných kostiček kořenové zeleniny a brambor, a hlavně kousků měkoučkého masa, barvu má správně „gulášově“oranžovou. Svěží voňavou jiskru jí dodává nasekaná hladkolistá petrželka.

Šéfkuchař v akci

Hned vedle se na nás z pěkného bílého talíře směje kolečko růžovoučké kachní paštičky, spočívající na paprskovitě rozložených měsíčcích marinovaných švestek a kostičkách jablek podušených patrně s vanilkou (inzerovaných jako povidla). Ozdobu tvoří pár zelených výhonků (vojtěšky?) a dva ředkvičkové. Paštika jemňoučké konzistence i chuti chutná výborně, marinované švestky si ještě zachovaly jistou křupavost a tvoří příjemný kontrast.

Kachní či husí játra s ovocem jsou osvědčenou kombinací, tady vyšla na jedničku, oceňujeme i sezonnost. Jediné, co nám příliš neučarovalo, byl chléb maďarského typu, který se úplně dobře nepropekl - uprostřed měl trochu mazlavou střídku.

Jako hlavní chod jsme vybraly kuřecí soté s dušenou rýží (150,-) a filet čerstvého pstruha lososovitého s vlažným salátem z černé čočky (150,-). V prvním případě je k slušně orestovaným kouskům kuřete, jež často hrozí vysušeností, podávána neutrální šťáva, dietní ráz pokrmu dotváří dva kopečky chutné, spíše lepivé rýže a veselá směs papriky, mrkve a cukety s petrželkovým dekorem. Opět naprosto domácí střih, žádný minimalismus a hra na něco, jen sympaticky prokouknutelné kvalitní suroviny. Jídlo je chutné, i když až možná trochu příliš dietní.

Pstruh, naservírován na stejném talíři jako překrm, spočívá kůží navrch na čočkovém lůžku. Je ho slušný filet, ovšem již od pohledu hodně mastný, a kůže na náš vkus není dost vypečená.

Hodnocení

Jídlo: 8/10

Obsluha: 4/5

Prostředí: 5/5

Value for money: 5/5

Otázkou je, zda příprava na tuku na pánvi je pro tuto, samu o sobě celkem tučnou rybu tou nejvhodnější. Ryba chutná standardně, ovšem čočka, již normálně k rybě nevyhledáváme, nás dostává - je promíchaná s maličkých kostičkami mrkve, červené papriky a cukety a kolečky jarní cibulky, vše výborně dochucené, zelenina pěkně křupe. Jako příloha vynikající.

Dopíjíme velmi chutné frizzante z moravského muškátu a o nic horší lokální pivo Dobromila a přemýšlíme o kávě, ovšem dnes by to byla již několikátá, a tak máme zálusk na bezkofeinovou. Tu však překvapivě vůbec nevedou!

Kančí kýta se šípkovou omáčkou a špekovým knedlíkem

Tak aspoň ochutnáme dnešní, typicky podzimní dezert - křehký koláč s hruškovými povidly (45,-). Je ho pořádný kousek, štědře poprášený moučkovým cukrem. Velmi oceňujeme tenoučké linecké těsto, chutné a krásně křupavé, jen ta povidla, byť s celými kousky ovoce, jsou na nás příliš sladká... posyp tvoří drcené ořechy a pár lístků máty.

S dnešním obědem jsme spokojené, kvalita zkonzumovaného zcela odpovídala ceně (620 korun), navíc s bonusem velmi příjemného prostředí.

Hádankou trochu zůstává cílová skupina Dobromily, aspoň přes poledne: během oběda se tu vystřídalo několik dámských dvojic, jeden německočeský kancelářský tým a pár zmatených řemeslníků v modrácích, kteří se uchýlili k polévce za 45 korun, plno však rozhodně nebylo. Podnik ovšem inzeruje i catering a sedmichodové degustace s párováním nápojů, a jak facebook prozradil, bývají i vyprodané. Doufejme, že se mu na Letné bude dařit i do budoucna, představuje totiž vítanou alternativu ke zdejším hipsterským bistrům či běžným restauracím.

Autor: