"Účastníci mistrovství musejí být kreativní a mít zkušenosti s používáním surovin, které si vyberou. Velké umění je také všechno dobře načasovat," řekl prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec.
Upozornil, že úspěch závisí na perfektní týmové práci. "Je důležité, aby tým byl přesvědčený o tom, že odevzdal všechno poctivě. Záleží na tom, jak jsou schopni se navzájem doplňovat," uvedl.
Celý juniorský tým tvoří studenti ve věku od 17 do 23 let. Kulinářské umění juniorů představí kuchaří z pražské restaurace Červená tabulka, Ristorante Gabriele a hotelu InterContinental. Manažerem týmu je zkušený šéfkuchař Dušan Jakubec z Ristorante Prosecco. "Důležitá je organizace práce, čistota i znalost technologických postupů. Účastníci soutěže si musí hlídat teplotu masa, šťavnatost i chlazení. Je to souhra, která se musí neustále trénovat," řekl o kritériích hodnocení.
Kubec dodal, že si příprava na soutěž vyžádala velké sebezapření a mnoho času. Mladí lidé pilovali umění ve svém volném čase. Mnohdy trénovali po nocích, kdy měli přístup do restaurační kuchyně, která je přes den v provozu. Odměnou pro ně prý může být dobrá perspektiva. "Lidé, kteří se podobných soutěží účastní, mají velký profit. Je to předpoklad pro získání dobrého zaměstnání," tvrdí Kubec.
Junioři se zúčastní soutěže v kategorii studená kuchyně a studený bufet. Předpokládá se mimo jiné práce s rybou, mušlemi a mořskými plody. Teplá příprava je pak s masem, drůbeží nebo zvěřinou a předvádět svou zručnost budou přímo před porotou. Součástí prezentace jsou i dva druhy dezertů s dekorací. Většina surovin musí být zpracována přímo při soutěži. Výjimkou jsou teriny, paštiky, galantiny, vývary, ovocně dřeně a piškotové korpusy, které si týmy mohou přivézt předpřipravené.
"Snažíme se, aby se tam objevily sezonní potraviny a prvky české gastronomie. Chceme do menu promítnout, odkud jsme," řekl Kubec. Jedním z pokrmů jsou například pečená kachní prsa s kořeněným zelím a domácími bramborovými noky. Podle kapitána týmu Jana Součka je motivací k účasti v soutěži zejména její prestiž. "Tato soutěž patří mezi nejuznávanější na světě. Ceněny jsou zkušenosti a nové poznatky. Právě tam se totiž prezentují nové trendy v gastronomii," řekl.