Dvacet nejlepších receptů zaslaných Pražany dnes v zámeckém areálu Ctěnice vyhodnotila odborná porota. Dalšího výherce vybere veřejnost prostřednictvím hlasování na stránkách www.jakchutnapraha.cz. Konečné výsledky budou vyhlášeny 9. června.
Morkové řezyIngredience: 6 ks žemlí, 140 g morku, 140 g mandlí, 140 g cukru, 1 špetka skořice, 4 ks žloutků, 400 ml smetany, 1 špetka citronové kůry, 2 lžíce polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 50 ml třešnovice Postup: Kosti s morkem pečeme na 80°C 30 minut. Pomocí nože morek vyjmi z kostí a ulož do lednice. Při použití kostí k servírování je několikrát vyvař ve slané a octové vodě, následně očisti kartáčkem. Vychladlý morek rozmixuj s mandlemi, cukrem a třešňovicí do zesvětlení. Žemli nakrájej na kostičky, pokap rozpuštěným máslem a popraš polohrubou moukou. Peč na 170°C do zlatova. Namáčej ve směsi smetany, citronové kůry a moučkového cukru, po částečném nasátí plň do ¼ kostí, přidej morek, žemli a opakuj do naplnění. Zapeč na 180°C dokud morek nezezlátne. Zdroj: www.jakchutnapraha.cz |
Recepty ze všech ročních období
"Snažili jsme se, aby se tam odrazila staropražská kuchyně a aby tam byly recepty ze všech ročních období," řekl za pořadatele Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu. Uvedl, že se hodnotilo zhruba 150 receptů. Některé z nich však porota vyřadila, nezdály se jí dostatečně důvěryhodné.
Cílem soutěže je podle pořadatelů přispět k obrození gurmánského a gastronomického věhlasu, kterému se Praha těšila v minulosti. Zároveň očekávají, že kulinářské recepty Pražanů se stanou zajímavou atrakcí pro turisty. Autorka receptu na morkové řezy Libuše Klokočová bude odměněna zájezdem do Itálie pro dvě osoby.
Porota dostala k ochutnání pražské speciality jako kaldoun, tedy hustou drůbeží polévku, kaštanovou polévku, tvarohové taštičky nebo uhlířinu z brambor a "zbytků", které podle zaslaných receptů uvařili profesionální kuchaři. Morkové řezy si prý porotce získaly jedinečnou chutí.
Mladá sexy jídla
"Vůbec se nepozná, že je to pokrm z morku. Jde o máslovo-mandlovo-cukrovo-morkový krém, který se prokládá osmaženou houskou na másle. Je v tom i trochu třešňovice. Chutná dokonale," uvedl Vaněk.
Dále čtěte: |
Upozornil, že v nabídce se objevily i recepty z počátku minulého století.
"Chutě se poněkud změnily a recepty nelze brát doslova. Musely se odlehčit, aby vznikla mladá ´sexy´ jídla," uvedl.
Upozornil, že některé recepty se objeví na jídelním lístku vybraných restaurací. Morkové řezy prý nadchly šéfkuchaře z restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise, která byla nejlepší v loňské anketě Maurerův výběr Grand Restaurant. V budoucnu by nejchutnější pokrmy mohly být vydány i knižně.
K akci, kterou odstartovala Praha, se podle pořadatelů nyní hlásí také některé kraje. Podobným způsobem chtějí zmapovat regionální speciality.
Ochutnávku pokrmů připravených podle receptů Pražanů chystají pořadatelé na velikonočních trzích v Praze. Vítěz, který vzejde z veřejného hlasování, získá poznávací zájezd pro dvě osoby do Paříže.