Autorka a nakladatelka knihy Zuzana Humpolcová se rozhodla, že napraví společenský nešvar a zvyk, že k plotně patří ženy. Podle Humpolcové jsou to právě muži, kdo patří do kuchyně. "Myšlenka vznikla krátce pro vydání Kuchařky pro dceru, můj bratr si stěžoval, že není žádná kuchařka pro syna a nutil mě, abych takovou vydala. Jenže kuchařku pro muže nemůže napsat matka tří dcer, tak koho oslovit, aby ji sestavil?" vzpomíná Zuzana Humpolcová, nakladatelka knihy, která ji také edičně připravila a napsala pro ni všechny texty.
Minimum nádobí
Všechny recepty vybrali, připravili a pro focení uvařili muži - kuchaři. V knize se tak objeví recepty od Romana Pauluse, Jirka Štifta, Romana Dolejše, Michala Pšenička a dalších českých špičkových kuchařů. Ovšem nejde o "šefkuchařské" složité recepty. Právě naopak. Kuchařka je o jednoduchém domácím vaření. Jde o to připravit jídlo rychle, z dostupných surovin a s použitím minima nádobí.
Recepty jsou v knize seřazené podle příležitostí, ke kterým se jídla nejvíce hodí. Jídla pro jednoho, pro partu kamarádů, pro děti a jedna z kapitol je věnovaná romantickým večeřím pro ženu (následuje ji kapitola Snídaně do postele). Nechybí ani kapitola plná pálivých jídel, sladkostí nebo receptů našich maminek. Specialitou je kapitola šéfkuchařských majstrštyků, složitějších jídel, která hosty naprosto ohromí.
Někteří z šéfkuchařů prozrazují i recepty, které jsou v restauracích, kde působí, vyhlášené. Slavné vejce Benedikt z Café Imperial, proslulý tatarák z restaurace Na kopci nebo sezamovo-čokoládové tyčinky z Buddha-Baru.
Tatarák s bramborovými hranolky a salátem (Titus Eliáš)Co se ti vybaví, když se řekne „pořádné chlapské jídlo k pivu“? No jasně, tatarák! K nám Na Kopec chodí spousta hostů právě kvůli němu, a přitom na něm není nic složitého, jen je prostě jiný, bez žloutků, mleté papriky i bez výrazné syrové cibule. Na rozdíl od toho klasického hospodského je tedy mnohem lehčí a svěžejší, což oceňuji hlavně v létě. Nechodí na něj pivní pupky, které ho zalijí šesti kousky, ale spíš ti, kdo si chtějí pochutnat. Recept jsem okoukal v Belgii, kde jsem byl na stáži. V Belgii k němu jedí bagetu nebo jakékoli bílé pečivo, podle mě se ale víc hodí hranolky a salát. Postup: Okurky, šalotku, kapary a bylinky nasekej nadrobno a nastrouhej parmazán. Namel hovězí maso (nebo naškrábej nožem) a v misce ho smíchej se všemi ostatními ingrediencemi. Dochuť olivovým olejem, solí a pepřem. Usmaž hranolky.Opraný salát ochuť balsamicem a olivovým olejem, potom salát i hranolky podle chuti osol. Před podáváním z masa navlhčenýma rukama vyválej kouličky, které lehce zmáčkneš a položíš na salát. Pro větší efekt lze použít kulaté tvořítko nebo pomocí dvou lžic vytvořit tvar nočku. K tomu přidej hranolky a okamžitě podávej. |