Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Naučte se vařit od profíků

Jídlo

  9:00
Po vařících celebritách a rádoby kuchařích se lidem konečně ukázali i špičkoví šéfkuchaři. Na kurzy vaření do Pražského kulinářského institutu se chodí na Pohlreicha, Štifta a zahraniční hvězdy.

Kurz vaření.

Přitom kurzy vaření nejsou žádnou novinkou. Již za první republiky je pro dívky z měšťanských rodin pořádaly významné hotely (např. Grandhotel Šroubek). Na tuto tradici navázal hotel Alcron (Radisson Blu, www.alcron.cz). Pod vedením Romana Pauluse se naučíte připravovat českou kuchyni i humra (20. října), v ceně 3800 korun je i večeře na závěr. Pravidelně sem chodil i Roman Vaněk, který v lednu 2008 otevřel Pražský kulinářský institut.

Zapraš cibulku a povař
Při kurzech vaření potkáte profesionály i laiky za stejným sporákem. A každý z nich se dozví přesně to, co ho zajímá, způsobem, jakému rozumí. Známé pokyny zapraš cibulku a chvilku povař zde nabývají konkrétních významů.

První kurz jsem navštívila u kamarádky. Pro pár přátel objednala šéfkuchaře. Nakoupil, přišel k ní do kuchyně a naučil nás vařit jedno menu. Zatímco mu prsty kmitaly po pracovní lince, vykládal o jednotlivých surovinách a postupech a kořenil to triky a tipy. A já jsem mu rozuměla, opakovala jsem jeho pohyby a pod jeho vedením bych si troufla na cokoli – od nadívaného kuřete po dort!

Kurz vaření.

Od té doby jsem zažila hodně kurzů a doporučuji nějaký navštívit i vám. Nejde totiž jen o vaření. Je to společenská událost, odpoledne nebo večer strávíte v malé skupince různých lidí, které spojuje jedno – láska k jídlu. Nejrychleji tu zjistíte, kde koupit nejlepší maso na steak, do jaké restaurace zajít a které se raději vyhnout.

Všechny chutě světa
Nejprve si ujasněte, co se chcete naučit – zvěřinu, dorty, českou nebo italskou kuchyni – a pak si vyberte kurz. Pokud začínáte, žádný strach: skupinka je natolik malá, že se šéfkuchař věnuje každému individuálně. Jeden sporák zpravidla obsluhují dva až tři lidé. Že takhle může i přeskočit jiskra, vědí v Chefparade (www.chefparade.cz). Do kurzu Randění (790 Kč) smí pouze singles, ostatní (990 Kč) jsou otevřené všem. Za tři hodiny se naučíte například vykostit a správně nakrájet rybu, zarolovat suši a především krájet (kurz Práce s nožem).

Nejvíce kurzů – přes 150 – nabízí Pražský kulinářský institut (www.prakul.cz). Scházejí se tu špičky oboru, například 20. října tu michelinský Pavel Pospíšil připravuje zvěřinu. Dle druhu stojí pětihodinový kurz 2700–3500 korun, novinkou jsou dopolední kurzy a seriály.

Kurz vaření.

Diabetiky a dietiky uvítá nově otevřený kulinářský ateliér Appetito (www.appetito.cz). Kromě obvyklých kurzů sladkostí a světové kuchyně nabízí i carving (ozdobné vyřezávání), vánoční cukroví nebo silvestrovské pohoštění. V říjnu a listopadu navíc můžete vzít někoho s sebou a zaplatíte pouze jeden kurz (3500–3900 korun). Zajímá-li vás, jak to vypadá v profesionální kuchyni, navštivte restauraci Bellevue. Šéfkuchař Jacques Auffrays s vámi každé úterý, čtvrtek a sobotu od 10 nebo 13 hodin uvaří tříchodové menu – českou či francouzskou kuchyni. Ukáže vám i trik na nejlepší foie gras v Čechách. Za tři hodiny včetně obědu s výhledem na Pražský hrad zaplatíte 4500 korun. Za asijskou kuchyní se vydejte do nové restaurace SaSaZu. Šéfkuchař Shahaf Shabtay vás za dvě hodiny naučí 4 jídla z jídelního lístku (1450 Kč, www.sasazu.cz). Vaření je jako milování. Učte se od profíků, experimentujte a často trénujte.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...