130 let
K racionální stravě nemůžou mít sladké smažené vdolky dál. Přinejmenším dětem...

K racionální stravě nemůžou mít sladké smažené vdolky dál. Přinejmenším dětem se jimi ale velmi zavděčíte | foto: Restaurace U Matěje

Premium

Někdo rád vdolky. Jak na ty nejlepší smažené poradí Jan Punčochář

Jídlo
  •   5:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Smažené vdolky, někdy zvané taky bavorské, mají rády hlavně děti. Na smažených voňavých bocháncích si ale pochutnají i dospělí. Základem je klasické kynuté těsto, jehož příprava někdy vzbuzuje trochu obavy. Jakmile však do jeho tajů proniknete, bude pro vás příprava vdolků, stejně jako dalších sladkostí z kynutého těsta, bezmála hravě snadná.

Stejně jako jakékoli jiné vaření má i to pracující s kynutým těstem svá jasná pravidla. Tím vůbec nejdůležitějším je teplo: veškeré použité ingredience by měly mít pokojovou, navzájem co nejpodobnější teplotu. Máslo do těsta, stejně jako vajíčka, proto nezapomeňte včas vyndat z lednice a ani mouka by do těsta neměla přijít rovnou z chladné špajzky nebo komory. „Mouku je dokonce možné, je-li opravdu studená, na chvíli zahřát v troubě – těsto se potom bude úplně jinak chovat,“ radí Jan Punčochář.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: Iva Pospíšilová
Témata: těsto