Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Pečená kuřecí křídla. Recept podle foodblogerky na jednoduchý oběd

Pečená kuřecí křídla foto: Lucie Grusová

Tohle jídlo má doma vždycky úspěch. A přitom je tak jednoduché na přípravu a takřka bezpracné. Jen je potřeba dobře rozpočítat porce, aby se dostalo opravdu na všechny – jídlo nějak záhadně rychle mizí z talíře.
  6:51

Pečená kuřecí křídla

  • 600 g očištěných kuřecích křídel (viz začátek receptu)
  • 2 dcl vody
  • 50 g rajčatového protlaku nebo 70 g domácího kečupu
  • 1 zarovnaná lžíce domácího grilovacího koření nebo směsi koření z TIPŮ

Postup: Kuřecí křídla přeřízněte v kloubech na tři části. Letky (poslední část křídel, prakticky bez masa) uložte do mrazáku a později spolu s dalšími kostmi a odřezky použijte na přípravu vývaru. V misce smíchejte vodu, rajčatový protlak a koření (domácí grilovací koření už sůl obsahuje, takže ji není potřeba přidávat).

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Očištěná křídla vložte do pekáčku, zalijte je připravenou omáčkou a promíchejte. Křídla by měla ležet v jedné vrstvě (ideálně dolů částí, která má více kůže), ne přes sebe, a jen lehce ponořená v omáčce. Nezakrytou pečicí nádobu s křídly vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 50 minut.

Občas pro jistotu křídla zkontrolujte. Vody by mělo být podle mé zkušenosti přesně tak akorát, aby z ní po upečení zbyla hustá omáčka. Ale každá trouba peče trošku jinak, tak křídla raději hlídejte, ať se nespálí.

Po 50 minutách křídla v pekáčku otočte (není to nutnost, ale lépe se opečou ze všech stran) a vraťte je do trouby na dalších přibližně 20-30 minut. Upečená kuřecí křídla chutnají skvěle i úplně samotná, lze je ale doplnit čerstvou zeleninou a nějakým oblíbeným dipem.

TIPY: Pokud nemáte předem připravené domácí grilovací koření nebo chcete zkusit trošku jinou variantu, můžete smíchat 1/3 lžičky sušeného česneku, 1/4 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky sušeného oregana, 1/2 lžičky uzené papriky, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, špetku chilli (volitelně), sůl a pepř. Na závěr (po vyndání křídel) můžete v případě potřeby dno pekáčku jemně polít pár lžícemi vody a na plotně krátce povařit vypečené kousky. Jen pozor, aby nebyly spálené a omáčka kvůli nim nezhořkla.

Autor: