Vyměňte jablka za hrušky a nechte se unést křupavou pečínkou s vláčně měkkým masem uvnitř. A kotlety pečte jako celý blok s kostí, budou šťavnatější.
Pro odvážné gurmány - ovocné omáčky
Ukázkou pravého gurmánství je podávat vepřové se zapečenou rebarborou či s ostřejší angreštovou omáčkou. Tato kombinace, překvapivě evokující spíše léto, je vynikající právě v zimě. A navíc je sváteční, takže s ní můžete počítat třeba jako se slavnostnější silvestrovskou večeří či jako s netradičním novoročním obědem. Pokud nemáte právě v mrazáku rebarboru ani angrešt, zkuste sice ne tak pikantní, ale o to více hladivou hruškovou omáčku. Je k pečenému vepřovému překvapivě dobrá.
Maso podlévejte světlým pivem
Kotlety pečte vcelku a s kostí, takže nejlépe celý blok. Maso bude chutnější a šťavnatější. Neodpusťte si to nejlepší - křupavou kůžičku na povrchu, která bude ještě efektnější, když kůži nakrojíte ostrým nožem. Šťáva z výpeku vám zůstane zachována, to je to nejlepší z pečeného masa a jako přílohu podávejte již zníměnou hruškovou omáčku a bramborovou kaši s česnekovou příchutí. Je to malé zadostiučinění pro všechny, pro které je vepřová pečínka spojována s česnekem; tentokrát není na mase.
Pečené kotlety na pivě s hruškovou omáčkou
Na maso:
- 2 - 3 kg vepřových kotlet s kostí v celku
- hrubší mořská sůl
- nahrubo umletý černý pepř
- 3 lžičky kmínu
- 2 lžičky fenyklových semínek
- 2 lžičky sušené majoránky
- třetinka světlého piva
- trochu hladké mouky na zahuštění
- 1 velká cibule
- 1 mrkev
- 2 tyčky řapíkatého celeru
- voda nebo kuřecí vývar na šťávu
Na hruškovou omáčku:
- 4 hrušky
- 1 lžička hnědého cukru
- trochu citrónové kůry
Na bramborovou kaši:
- 1,5 kg brambor na kaši
- 3 stroužky česneku
- hrnek horkého mléka
- kousek másla
Postup: Předehřejeme troubu na 200°C. Nahrubo nameleme nebo rozdrtíme v hmoždíři kmín, fenykl a pepř a smícháme s majoránkou. Velmi ostrým nožem nebo lépe řezačem koberců nakrojíme kůži kotlet na proužky. Hrubou sůl a připravené koření vmasírujeme do masa. Do většího pekáče připravíme oloupanou a nakrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Navrch posadíme celý plát kotlet, přidáme hrnek vody a zalijeme pivem.
O autorceDagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. www.tastejourney.cz |
Dáme do trouby a pečeme asi 1 až 2 hodiny dokud maso nebude měkké. Pravidelně podléváme šťávou. Pokud by byl křupavý povrch dříve upečený, zabalíme do alobalu a dále dopékáme. Upečené maso odložíme na servírovací tác, přikryjeme alobalem a utěrkou a necháme 25 minut odpočívat. Zatím si připravíme šťávu a hruškovou omáčku.
Pekáč s výpekem dáme na oheň a povaříme, zaprášíme moukou a ještě chvilku osmahneme a odškrabujeme výpek. Zalijeme horkou vodou nebo kuřecím vývarem a povaříme, dokud šťáva nezhoustne. Přelijeme přes sítko a propasírujeme. Omáčku ochutíme a dáme do omáčníku k servírování.
Oloupané a jadřinců zbavené hrušky nakrájíme na kostky a s hnědým cukrem, citrónovou kůrou a půl šálkem vody zprudka vařit. Po chvilce ztlumíme oheň a dusíme ještě 15 minut, dokud nejsou hrušky velmi měkké. Rozmixujeme ručním mixérem v hladkou omáčku, a přelijeme do omáčníku. V případě potřeby ohřejeme.
Jako přílohu podáváme s bramborovou kaší s česnekem. Brambory uvaříme do měkka, slijeme, rozmixujeme na kaši a vmícháme horké mléko a 3 stroužky rozdrceného česneku. Ozdobíme kouskem másla a pečenou cibulkou. Perfektní sváteční oběd.