Pondělí 27. května 2024, svátek má Valdemar
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jak spolehlivě zkazit hamburger. Pět chyb, které Češi dělají

Jídlo

  7:00
Kus mletého masa opečeného na pánvi, kečup a popřípadě salát. Rychle to všechno vtěsnat do housky a máme hamburger hotový. Tímto způsobem připravuje doma americkou pochoutku většina Čechů. Server Lidovky.cz se zeptal spolumajitele Dish - fine burger bistra Matouše Petráně, co všechno děláme špatně a jakým chybám bychom se měli vyhnout.

Hamburger. Ilustrační foto foto: Shutterstock

Jak připravit opravdu chutný hamburger a vyhnout se nejčastějším chybám, které při přípravě děláme? Pravidla jsou jednoduchá. Pokud chcete připravit opravdu poctivý hamburger, za který se nebudete muset stydět, vyhněte se nejčastějším pěti chybám.

1) Rychlé jídlo
Rozhodně ale nestačí vzít jakoukoli housku, přidat maso a to, co máte zrovna v ledničce. "Lidi podceňují hamburger jako jídlo. Lidé mají tendenci brát burger jako banální a nudné jídlo. A pak je takový výsledek. Burger je víc než jen maso v housce a chce to k němu přistupovat jako ke kulinářskému produktu a věnovat mu péči. Jinak to není burger, ale opravdu jen maso v housce," říká spolumajitel Dish - fine burger bistra Matouš Petráň.

ČTĚTE TAKÉ:

2) Výběr surovin
Dalším důležitým krokem je výběr surovin. "Češi na burger používají nekvalitní nebo nevyhovující suroviny. I když třeba ne špatné. Mnohdy lidé věnují péči třeba výběru kvalitního masa, ale zanedbají zbytek - vatovité housky, obyčejný kečup z láhve a podobně," říká Petráň. "Jako při jakémkoliv vaření je třeba vybírat kvalitní a chutné ingredience, a to všechny a nejen ty základní. Burger není jen maso, ale v jednom soustu byste měli kousnout do všech použitých surovin naráz, tak by měly být všechny dobré," dodává.

3) Kupované mleté maso
Největší chybou, kterou můžete při přípravě hamburgeru udělat, je koupit zabalené mleté maso. I mletí masa doma má ale své zákonitosti. "Častý zlozvyk je používání masa namletého jemně, tedy na něco, co téměř připomíná pastu. Maso by mělo mít jasnou hrubou strukturu, abyste měli pocit, že opravdu koušete do masa, ne do hmoty," vysvětluje Petráň.

4) Příliš ochucené maso
Strouhanka, vejce, koření... i to Češi do mletého masa přidávají. Nejhorší chyba vůbec. "Další chyba? Ochucování mletého masa a přidávání různých ingrediencí od soli a koření až po strouhanku či vejce po vzoru karbanátku," zdůrazňuje Petráň. "Maso na burger musí být neochucené. Solí se pouze po povrchu těsně před grilováním stejně jako třeba steak. Nic víc opravdu nepotřebuje," říká spolumajitel burger bistra.

5) Propékání masa
Jak maso ideálně propéct? Ano, i na to bychom si měli dávat pozor. Příliš propečené maso totiž nikdy nebude šťavnaté a hamburger bude celkově "vysušený". Kvalitní maso stačí propéct tak, aby střed zůstal růžový. "Burger z dobrého masa stačí propéct tak, aby byl střed růžový - ve steakové analogii medium. Maso si spíš udrží svou šťavnatost a křehkost. Po grilování je pak dobré nechat ho pár minut odpočinout, aby do sebe vstřebal šťávy, které se při grilování uvolnily," vysvětluje Petráň, jak připravují burgery v bistru. 

"Pokud budete moc hrr, tak šťávy z masa vytečou a kromě toho, že o tu dobrotu přijdete, promáčíte si jimi housku a ta se pak může rozpadat," dodává na konec.

Autor: