26. června 2016 6:18 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Pivní těstíčko a maliny. Jak připravuje bezové květy šéfkuchař?

Černý bez | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Černý bez | foto: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz

Bezová šťáva i obalované smažené květy. Bezová sezona sice pomalu končí, ale na tmavších místech ještě stále najdete právě rozvinuté květy bezu. Co s nimi? Nechte se inspirovat receptem Jana Punčocháře, šéfkuchaře restaurace Grand Cru.

Smažený bezový květ v pivním těstíčku s malinami a sabayonem

  • 8 květů bezu
  • 2 dcl černého piva
  • 100 g cukru
  • 2 žloutky
  • 80 g hladké mouky
  • 1 dcl vody
  • 50 g moučkového cukru
  • 3 dcl řepkového oleje
  • 200 g malin
  • 4 žloutky
  • 1 dcl bezového sirupu
  • šťáva z půli citronu
  • 1 vanilkový lusk
  • 1,5 dcl sladkého bílého vína

Květ bezu důkladně opláchneme a osušíme. Do misky nalijeme pivo, přidáme cukr, vodu, dva žloutky, vsypeme hladkou mouku a pomaličku vyšleháváme (pokud chcete mít těstíčko krásně vyšlehané a nadýchané, zpracujte do těsta půl pytlíku kypřícího prášku). Osušené květy bezu namočíme do těstíčka a smažíme v rozpáleném oleji (vyzkoušejte na malém množství těstíčka) po obou stranách. Usmažený bez osušíme v ubrousku od přebytečného tuku a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Do misky vložíme čtyři žloutky, bezový sirup, šťávu a kůru z půlky citronu, přidáme sladké víno a ve vodní lázni vyšleháváme pomocí metly do hladkého krému (sabayon).

Usmažený bez poklademe malinami a zalijeme připraveným sabayonem. Pokud nemáte čas, můžete konzumovat už takto, nebo lze ještě vložit na pár minut pod gril gratinovat do trouby. Dezert získá pak skvělou karamelovou chuť.