Hrabák ji věnoval Pivovaru Zubr, ve kterém byl pěnivý mok ve 30. letech minulého století uvařen. Odborníci prozkoumají její tekutý obsah a porovnají starou recepturu s tou dnešní.
Jaký je 80 let uleželý Zubr? Pivovarští jdou do akce |
Ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček v úterý uvedl, že nikdo z vedení pivovaru zatím neměl příležitost ochutnat tak staré pivo, takže na otevření lahve a degustaci jejího obsahu všichni čekali s napětím. „Pivo bylo samozřejmě bez pěny, ale barva byla zachována. Ochutnáním vzorku jsme zjistili, že i po té době je stále možné poznat, že se o pivo jedná, i přesto, že na běžné pití to určitě není. Přeci jen čerstvě natočenému pivu s bohatou pěnou a chmelovou vůní se nemůže nic rovnat,“ komentoval s úsměvem degustaci.
Pracovníci Pivovaru Zubr zároveň odebrali vzorky historického piva, které prozkoumají odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Díky moderním přístrojům a speciálním analýzám mohou zjistit zajímavé informace o použitých surovinách i výrobních postupech. „Doufáme, že se nám podaří o pivu zjistit některé údaje, které potvrdí podobnost receptury či používaných surovin u piva z doby první republiky a současného piva Zubr Grand,“ řekl Pluháček. Analýza vzorků bude dokončena v následujících týdnech.
Nález chtěl prodat
Podle vzhledu lahve a jejího uzávěru nalezené pivo pochází ze 30. let minulého století, kdy byl sládkem přerovského pivovaru František Stradiot. „Láhev jsme našli při vyklízení domku po tetě a podle vzhledu jsme usoudili, že se bude jednat o historický kousek. Nejprve jsem zvažoval, zda lahev přes internet nenabídnout nějakému sběrateli, ale nakonec jsem se rozhodl ji věnovat pivovaru, aby z ní mohlo mít užitek a radost co nejvíce lidí,“ řekl Hrabák.
Zhruba sto let staré lahve s pivem našli letos v dubnu dělníci při rekonstrukci pivovaru v Záhlinicích na Kroměřížsku. Pivo po dlouhých desetiletích nepěnilo a bylo mírně zakalené. Jeho chuť účastníci degustace přirovnali k suchému vínu. Vzorky byly odeslány do Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, jehož odborníci se při analýze zaměřili na kvalitu tehdy používaných surovin.