Pondělí 15. srpna 2022, svátek má Hana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Ze Středního východu do Brna. Tady mi lidé v restauraci řeknou, když se jim něco nelíbí, říká šéfkuchař


Inspirace Asií se v Elementu nezapře. Platí to pro nápadité ledové čaje, interiér, jemuž vévodí kuchyně na pódiu, a samozřejmě pro menu. | foto: Lenka Požárová

Premium Rozhovor
Tomáš Reger chtěl vařit a cestovat. Splnil si to coby kulinární kurátor, který otevíral restaurace na klíč v Marrákeši, Bejrútu, Teheránu, Dubaji nebo na Seychelách. Co tato profese obnáší a proč si po čtrnácti letech strávených na Středním východě otevřel restauraci zrovna v Brně?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet první měsíc za 1 Kč

Byli všude a dělali všechno. Tak by se dala s nadsázkou shrnout profesní historie Tomáše Regera a jeho parťáka a šéfbarmana Jana Lišky. Restaurace Element, kterou si loni v létě v Brně otevřeli, fungovala jen osm týdnů, když jí vládní protipandemické nařízení zatrhlo tipec. I tak stihla zaujmout netradičními jídly i originálním interiérem, v němž majitelé třeba ponechali dřevěnou podlahu mořenou volskou krví a skleněnými dlaždicemi nalezenými pod původním linem obložili barové a kuchyňské pulty. Kulinární Brno tak posunuli zase o kousek dál.

Restauraci jste otevřeli jen pár týdnů po svém přesunu z Emirátů do Brna. Jaké to je, dozorovat stavbu kuchyně na dálku?
Dělám to běžně, tohle mě vůbec nestresovalo. Měl jsem navíc výhodu, že Honza byl mýma očima. A v tom prostoru jsem byl půl roku předtím, i když ještě nebyl vybavený. Dva dny po příjezdu jsem pak strávil tím, že jsem naobjednal různé řezy masa a díval se, co a jak funguje, než jsem si vybral dodavatele. Samozřejmě v takové fázi ještě nemůžete znát jejich spolehlivost. Otevřít restauraci pro mě ale znamená pár tahů, a jedu.

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se
Autor:

Neklidné nohy či noční děs. Poruchy spánku předcházejí nemocem, říká neurolog

Premium Říká se, že dobrý spánek je sladší než med. Což naznačuje jeho hlavní funkci: nechat tělo odpočinout. A působí i coby...

Oktagon bez Rusů, zájem o ostrovy i kdo s kým o titul. Co chystá Novotný

Premium Letní turnaj na pražské Štvanici zaujal i uznávané zámořské experty, kteří se jinak výhradně věnují nejlepší soutěži...

Dnes se bavím líp i bez drog a alkoholu, říká terapeut a bývalý narkoman

Premium Jeho příběh je drsný, ale má happy end. Čtrnáctileté balancování na hraně s pervitinem, závislost, lži, prostitutky,...

Advantage Consulting, s.r.o.
PROCESNÍ INŽENÝR (35-45.000 Kč) - PRO ABSOLVENTY

Advantage Consulting, s.r.o.
Plzeňský kraj
nabízený plat: 35 000 - 45 000 Kč

Mohlo by vás zajímat