Úterý 20. října 2020svátek má Vendelín 13 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Pochutnával si na něm i Bill Clinton. Zkuste si připravit jelení steak s dýňovým pyré

Jelení steak na dýňovém pyré s vinnou omáčkou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jelení steak na dýňovém pyré s vinnou omáčkou | foto: Restaurant Hradčany

Pochutnával si na něm i bývalý prezident Spojených států Bill Clinton, když byl na návštěvě v Praze. Jelení steak s dýňovým pyré z kuchyně šéfkuchaře Petra Patočky z Restaurantu Hradčany si zamilujete. Jak na něj? Nechte se inspirovat.

Jelení steak na dýňovém pyré s vinnou omáčkou

  • 800 g jelení svíčkové
  • větvička smrkového jehličí
  • špetka čerstvého mletého pepře
  • 1dcl olivového oleje extra virgin
  • sůl

Postup: Jelení svíčkovou dobře očistíme, lehce okořeníme, přidáme smrkovou větvičku a potřeme olejem. Necháme cca dvě hodiny v lednici marinovat. Pak vložíme na rozpálenou pánev a zprudka opečeme z obou stran. Vložíme do trouby na 150 stupňů cca 6 minut, podle velikosti steaku. Po dopečení necháme maso chvilku odstát. Mělo by být růžové a šťavnaté.

Dýňové pyré

  • 0,5 kg dýně Hokkaido
  • máslo
  • špetka mořské soli
  • špetka čerstvě mletého pepře

Postup: Dýni uvaříme do měkka, scedíme, lehce osolíme, opepříme a přidáme studené máslo. Vše dobře rozmixujeme a následně propasírujeme přes jemné síto.

Vvinná omáčka

  • 30 g másla
  • 1 najemno nasekaná střední cibule
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 125 ml suchého červeného vína
  • 250 ml hovězího vývaru
  • pepř

Při servírování doplníme čerstvými bylinkami a lehce pokapeme olivovým olejem extra virgin.

Postup: Na pánvi, ve střední teplotě rozpustíme máslo. Vsypeme najemno nasekanou střední cibuli a smažíme 4 minuty doměkka. Přidáme prolisovaný́ stroužek česneku a minutu mícháme, aby se rozvoněl. Následně přilejeme 125 ml dobrého suchého červeného vína. Přivedeme k varu. Necháme 3–5 minut probublávat na nízkém až středním plamenu, pak vlijeme 250 ml hovězího vývaru, přivedeme k varu a necháme 10 –12 minut bublat, aby omáčka zhoustla. Ke konci opepříme, a pokud bude potřeba, dosolíme.

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

Molekulární biolog Petr Ryšávka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....