Jelení steak na dýňovém pyré s vinnou omáčkou
- 800 g jelení svíčkové
- větvička smrkového jehličí
- špetka čerstvého mletého pepře
- 1dcl olivového oleje extra virgin
- sůl
Postup: Jelení svíčkovou dobře očistíme, lehce okořeníme, přidáme smrkovou větvičku a potřeme olejem. Necháme cca dvě hodiny v lednici marinovat. Pak vložíme na rozpálenou pánev a zprudka opečeme z obou stran. Vložíme do trouby na 150 stupňů cca 6 minut, podle velikosti steaku. Po dopečení necháme maso chvilku odstát. Mělo by být růžové a šťavnaté.
Dýňové pyré
- 0,5 kg dýně Hokkaido
- máslo
- špetka mořské soli
- špetka čerstvě mletého pepře
Postup: Dýni uvaříme do měkka, scedíme, lehce osolíme, opepříme a přidáme studené máslo. Vše dobře rozmixujeme a následně propasírujeme přes jemné síto.
Vvinná omáčka
- 30 g másla
- 1 najemno nasekaná střední cibule
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 125 ml suchého červeného vína
- 250 ml hovězího vývaru
- pepř
Při servírování doplníme čerstvými bylinkami a lehce pokapeme olivovým olejem extra virgin.
Postup: Na pánvi, ve střední teplotě rozpustíme máslo. Vsypeme najemno nasekanou střední cibuli a smažíme 4 minuty doměkka. Přidáme prolisovaný́ stroužek česneku a minutu mícháme, aby se rozvoněl. Následně přilejeme 125 ml dobrého suchého červeného vína. Přivedeme k varu. Necháme 3–5 minut probublávat na nízkém až středním plamenu, pak vlijeme 250 ml hovězího vývaru, přivedeme k varu a necháme 10 –12 minut bublat, aby omáčka zhoustla. Ke konci opepříme, a pokud bude potřeba, dosolíme.