Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Předkrmy s vůní bylinek. Jak na plněná rajčata či letní terinu s kozím sýrem?

Jídlo

  5:15
Co se vám vybaví, když se řekne předkrm? Šunkové rolky s křenovou šlehačkou? Kuřecí či krevetový koktejl? Ano, to jsou oblíbené a klasické předkrmy. Občas ale není na škodu trochu experimentovat a nahradit osvědčenou klasiku novým a neotřelým. Na dva takové předkrmy pro vás mám recept.
Bylinky  - ilustrační foto

Bylinky - ilustrační foto foto: Shutterstock

Letní terina se sušenými rajčaty a kozím sýrem

Pokud máte rádi kozí sýr, tento předkrm se rychle stane vaším oblíbeným. Pokud jeho fanda nejste, můžete ho zaměnit za řecký sýr Feta.

Potřebujeme:

  • 160 g nakládaných sušených rajčat
  • 1 středně velkou cibuli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 40 g změklého másla
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g kozího sýra typu Chavroux
  • lžíce provensálských bylinek (směs ze stejného dílu saturejky, rozmarýnu, tymiánu, estragonu a bazalky, jednotlivě usušených, poté teprve smíchaných)
  • sůl a pepř

Jak na to? Cibuli a česnek pokrájíme na malé kostičky a na olivovém oleji osmahneme do sklovita. Přidáme nadrobno pokrájená sušená rajčata a za stálého míchání krátce podusíme. Opepříme a necháme vychladnout.

Markéta Janďourková

  • Bylinářka a diplomovaná fytopedagožka, také blogerka a fotografka.
  • Diplom fytopedagožky získala po studiu a závěrečné zkoušce na Institutu Sitya v rakouském St. Pölten a opravňuje mě vykonávat toto povolání. Má za sebou dlouholetou teorii i praxi v bylinkářství a dokáže poradit, jak získat pomoc v prastarém světě bylin, jak využívat jejich blahodárných účinků pro zdraví a krásu a samozřejmě jak s jejich pomocí vyčarovat báječné pokrmy. 
  • Zabývá se především léčivými bylinami, jejich účinky a možnostmi jejich zpracování a využití při zdravotních potížích, dále bylinami a jejich úlohou a potenciálem ve zdravé výživě, v kulinářské oblasti i v přírodní kosmetice.
  •  Zajímá se o historii bylinářství, lidové bylinářství a magii rostlin.Více se dozvíte ZDE.

Máslo spolu s bylinkami a špetkou soli vyšleháme do pěny, přidáme rozdrobený/na kostičky pokrájený sýr, a vymícháme do hladka. Do hmoty pečlivě vmícháme rajčatovou směs, dochutíme solí a pepřem.

Masu naplníme do formy vyložené potravinářskou fólií a necháme přes noc vychladit. Druhý den vyklopíme z formy a krájíme nožem předem namočeným v horké vodě. Podáváme s plátkem bagety a zeleninovou oblohou.

Rajčata plněná pěnou s vůní Itálie

Bruschettu s rajčaty či Caprese znají také téměř všichni. Co ale rajčata naplněná voňavou bylinkovou pěnou?

Potřebujeme:

  • 100 g sýra Feta
  • 4 velká zralá rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g tvarohu ve vaničce
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • ½ svazku čerstvé bazalky
  • 3 snítky oregana
  • 1 střední cibuli
  • sůl a pepř

Jak na to? Rajčata omyjeme, podélně rozpůlíme a vnitřek vydlabeme lžičkou. Tvaroh spolu se sýrem Feta a rajčatovým protlakem vyšleháme do hladka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Nakrájenou bazalku a odrhnuté lístky oregana krátce (opravdu jen krátce) rozmixujeme spolu s česnekem.

Cibuli i bazalku s česnekem vmícháme do tvarohové směsi a vyšleháme do pěny. Ochutíme solí a pepřem. Hotovou hmotu naplníme do zdobícího sáčku s širokým, hvězdicovým nástavcem a naplníme jí připravené poloviny rajčat.

Ozdobíme lístkem bazalky a podáváme vychlazené. 

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...