• schránka
  • Přihlásit Můj účet
Škrob

Škrob | foto: Shutterstock

Premium

Doporučujeme

Přidává se skoro do všeho. Proč nadměrná konzumace škrobu vadí a do kterých jídel nepatří?

Jídlo
  •   12:00
Škrob je součástí mnoha základních potravin a zároveň se často do různých potravinářských výrobků přidává. Je levný a dodává potřebný objem či konzistenci. Není ho ale v současnosti až příliš mnoho? A jak jeho nadbytek škodí našemu zdraví?

Ze škrobu se v posledních letech stala levná a všeobecně využívaná náhražka do potravin. Někde jen nenápadně přiznávaná v podrobnějším složení výrobku, na které si musí čtenář brát lupu, jinde naopak hrdě zdůrazňovaná – například jako náhražka vajec, která někomu připadají příliš cholesterolová nebo mu vadí jejich živočišný původ. Na internetu najdeme mnoho receptů, které se chlubí tím, že si vystačí s využitím škrobu.

Kde se bez škrobu neobejdeme a kam by správně patřit neměl? A jak je tomu s jeho škodlivostí či užitečností?

Autor: