Pstruh s omáčkou z červeného vína
4 porce, příprava 30 minut
Ryba
- 4 filety z pstruha (á 200 g)
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
Špenát
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 150 g špenátových listů
- sůl
Omáčka
- 1 červená cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička kuliček černého pepře
- 150 ml suchého červeného vína
- 2 lžíce vinného sirupu nebo 1 lžička medu
- 3 lístky šalvěje
- 1 hrst hladkolisté petržele podle chuti
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup: Filet zbavte případných kostí pinzetou. Zlehka ho osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej a vložte do něj filet kůží dolů. Ztlumte teplotu na střední a pečte zhruba 10 minut, až maso zpevní a zbělá.
Mezitím připravte omáčku. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V nové pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli, restujte ji na středním stupni asi 3 minuty doměkka, přidejte pepř a víno, ztlumte teplotu a povařte 5 minut do zhoustnutí.
Na špenát oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno. Do pánve k rybě přilijte olej, nebo použijte novou pánev, a opečte na něm cibuli a česnek doměkka. Vsypte špenát a nechte ho zavadnout. Zlehka osolte.
Do omáčky vmíchejte vinný sirup nebo med a lístky šalvěje. Osolte ji a opepřete. Přelijte ji přes rybu a podávejte se špenátem. Podle chuti můžete posypat nadrobno nasekanou petrželkou.
Recept pochází z kuchařky Víno ve sklence a na talíři od Kristiny Šemberové.