Sobota 2. března 2024, svátek má Anežka
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Na Velký pátek si vyzkoušejte pstruha s omáčkou z červeného vína

Pstruh s omáčkou z červeného vína foto: Víno ve sklence a na talíři

K sladkovodním rybám se zpravidla podává bílé víno, ať už k pití nebo v základu omáčky. Marie Janků-Sandtnerová, ikona prvorepublikové kuchyně, ve své Klasické české kuchařce popisuje recept na pošírovaného pstruha v červeném víně. Omáčka z červeného vína je výraznější a hodí se k jakékoliv pečené dravé rybě – pstruhovi, candátovi i štice.
  13:00

Pstruh s omáčkou z červeného vína

4 porce, příprava 30 minut

Ryba

  • 4 filety z pstruha (á 200 g)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Špenát

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 150 g špenátových listů
  • sůl

Omáčka

  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička kuliček černého pepře
  • 150 ml suchého červeného vína
  • 2 lžíce vinného sirupu nebo 1 lžička medu
  • 3 lístky šalvěje
  • 1 hrst hladkolisté petržele podle chuti
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup: Filet zbavte případných kostí pinzetou. Zlehka ho osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej a vložte do něj filet kůží dolů. Ztlumte teplotu na střední a pečte zhruba 10 minut, až maso zpevní a zbělá.

Mezitím připravte omáčku. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V nové pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli, restujte ji na středním stupni asi 3 minuty doměkka, přidejte pepř a víno, ztlumte teplotu a povařte 5 minut do zhoustnutí.

Na špenát oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno. Do pánve k rybě přilijte olej, nebo použijte novou pánev, a opečte na něm cibuli a česnek doměkka. Vsypte špenát a nechte ho zavadnout. Zlehka osolte.

Do omáčky vmíchejte vinný sirup nebo med a lístky šalvěje. Osolte ji a opepřete. Přelijte ji přes rybu a podávejte se špenátem. Podle chuti můžete posypat nadrobno nasekanou petrželkou.

Recept pochází z kuchařky Víno ve sklence a na talíři od Kristiny Šemberové.

Autor: