9. prosince 2016 6:04 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Recept od šéfkuchaře. Vyzkoušejte pečenou křepelku s hříbky

Pečená křepelka (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pečená křepelka (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Vychutnejte si adventní čas svátečním jídlem. Vyzkoušejte třeba pečenou křepelku na rozmarýnu s hříbky v listovém těstě se špenátovými listy, karotkovým pyré a silným glazé podle receptu šéfkuchaře Petra Patočky z restaurace Hradčany.

Pečená křepelka na rozmarýnu s hříbky v listovém těstě se špenátovými listy, karotkovým pyré a silným glazé

  • 2 křepelky
  • větvička rozmarýnu
  • mořská sůl podle chuti
  • čerstvě mletý pepř
  • 0,5 dcl olivového oleje extra virgin
  • šalotka
  • 400 g čerstvých hříbků
  • 100 g másla
  • špetka mletého kmínu
  • 400 g listového těsta
  • sezamová semínka
  • vajíčko na potření těsta

Postup: Křepelky očistíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem, solí a čerstvým rozmarýnem, pokapeme olivovým olejem a necháme cca 2 hodiny odležet. Pak křepelky opečeme na pánvi, aby se zatáhly, a dáme péci na 130 stupňů do trouby cca 45 minut. Necháme zchladnout a obereme maso, které si dáme stranou. Kosti a výpek použijeme na přípravu glazé.

Připravíme si houbovou směs – na máslo přidáme šalotku, nakrájené hříbky, trochu mletého kmínu, sůl a čerstvě mletý pepř, krátce orestujeme a necháme trochu vychladnout, pak si připravíme 4 obdélníky listového těsta cca 17/14 cm, lehce rozválíme a rozprostřeme hříbkovou směs, pak přidáme pečené maso z křepelky, po krajích natřeme rozšlehaným vajíčkem a zavineme jako jablečný závin. Potřeme vajíčkem a lehce posypeme sezamovými semínky. Pečeme v troubě na 180 stupňů cca 20 minut, dokud těsto nezezlátne.

Ingredience na listový baby špenát:

  • špenátové listy baby
  • šalotka
  • česnek
  • čerstvá chilli paprička
  • olivový olej extra virgin

Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku, tenké plátky česneku a chilli papričku bez semínek, pak odstavíme a přidáme omytý baby špenát, lehce osolíme a opepříme, už tepelně neupravujeme (špenát by měl být jen promíchán se základem, má to být takový vlažný špenátový salát).

Ingredience na karotkové pyré:

  • 300 g mladé karotky
  • 50 g másla Sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup: Očištěnou mladou karotku vaříme cca 10 min, až bude měkká, ne déle aby se nevyvařila chuť mrkve. Poté scedíme, přidáme studené máslo, mořskou sůl a čerstvě mletý pepř, ponorným mixérem rozmixujeme do hladkého, jemného pyré.

Ingredience na silné glazé z křepelky:

  • výpek a kostry z vykostěných křepelek
  • čerstvý tymián
  • 200 g rajčat
  • řapíkatý celer
  • bobkový list
  • cibule
  • 1 karotka
  • česnek
  • 0,5 dcl červeného vína
  • pár kuliček nového koření
  • pár kuliček pepře

Postup: K výpeku a kostrám z pečených a vykostěných křepelek přidáme ingredience a na 180 stupňů pečeme cca 15 minut, pak zastříkneme červeným vínem a pečeme dalších 5 minut, zalejeme vodou a necháme pozvolna vařit cca 5 hodin, průběžně z povrchu odstraňujeme tuk a pěnu, zaléváme vlažnou vodou. Glazé by mělo být zredukované na hustší konzistenci, před servírováním podle chuti dosolíme a přidáme studené kostičky másla, vše promícháme a vznikne krásné glazé.

Lidovky.cz

Po operaci mandlí upadl chlapec do kómatu, začalo trestní řízení
Po operaci mandlí upadl chlapec do kómatu, začalo trestní řízení

Policisté na Královéhradecku zahájili trestní stíhání tří lidí a jedné firmy, kteří údajně nesou odpovědnost za tragédii. Ta se odehrála před dvěma lety, jejímž následkem osmiletý chlapec po operaci mandlí upadl do kómatu.