Středa 22. května 2024, svátek má Emil
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Recepty z kuchařky učňů: knedlíky z prášku či špagety s kečupem

Jídlo

  7:00
Kuřecí maso s rozinkami a jablky, polévka s lančmítem a smažené párky v těstíčku. Takové lahůdky už možná za pár let najdete na jídelních lístcích českých restaurací. Ve škole se je totiž učí připravovat mladí kuchařští učni.

Kuchařka pro mladé učně s recepty z polotovarů a s glutasolem. foto: Reprofoto

Plátky masa obložíme podušenými jablky s rozinkami a dozdobíme šunkou. Místo jablek můžeme použít mandarinky, hrušky, čerstvé banány nebo pomeranče, dozví se mladí kuchaři ve škole.

Tak vypadá jedno z hlavních jídel v kuchařce pro učně 'Receptury teplých pokrmů' od Jaroslava Runštuka. Knedlíky se mladí kuchaři učí vařit z prášku, místo masa jim kuchařka radí použít lančmít, dochucuje se glutasolem.

Přečtěte si rozhovor s Romanem Vaňkem o kuchařce pro učně:

I vedoucí učitelka odborného výcviku na pražské Střední škole hotelnictví a grastronomie Kateřina Závišková přiznává, že učebnici běžně používají. Zároveň dodává, že některé recepty pro učně nejsou vůbec vhodné. "V knize je spousta nepoužívaných receptů, ale na druhou stranu v nich najdete i 'klasiku', která se vaří stále," říká Závišková.

Jak na bramborové knedlíky? Použijeme polotovar, radí kuchařka.

"Co se týče přípravy bramborových knedlíků z prášku, tak zrovna tohle je jedno z mála pokrmů, kde mi nevadí polotovar. Třeba z nových brambor nelze udělat bramborové knedlíky. Záleží na polotovaru, který použijete," brání recept z prášku vyučující.

I v Brně se podle kuchařky učí, k receptům mají ale sami učitelé výhrady. "Doslovně recepty rozhodně nepřebíráme. A dříve tam takové přísady nebývaly, objevily se až později," vysvětluje učitel z brněnské střední gastronomické školy. "Některé ty recepty jsou opravdu děsivé. Vím, že se tam objevují nějaké lančímty, to úplně přeskakujeme," vysvětluje.

Anketa

Je v pořádku, že se žáci gastronomických škol učí vařit z polotovarů?

Vadí mi to. Měli by se učit připravovat klasická jídla od základů. 1584
Nevadí mi to. Používání polotovarů v restauracích je běžnou praxí. 59
Autoři: ,

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...