Pátek 27. listopadu 2020svátek má Xenie -2 °C zataženo Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Seznam nej restaurací. Je to zaplacené, tvrdí majitelé. Lži, brání se Maurer

Pavel Maurer na Prague Food Festivalu 2012 | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pavel Maurer na Prague Food Festivalu 2012 | foto: ČTK

Je, nebo není Maurerův gastronomický průvodce nezávislý? Restauratéři si totiž začali stěžovat. Platí mu prý za účast na festivalech, které pořádá, ale také za umístění v jeho průvodci Grand Restaurant, ve kterém každoročně srovnává kvalitu restaurací.

Sám Maurer tvrdí, že jeho průvodce Grand Restaurant, ve kterém každý rok v prosinci hodnotí nejlepší restaurace v Česku, je jediný nezávislý na českém trhu. Někteří restauratéři si ale myslí opak, zpochybňují především nezávislost. Za uvedení v průvodci prý Maurer požaduje až pět tisíc korun (za samolepku, průvodce, záložku či reklamu na internetu). Hodnocení se zdá nezávislé především kvůli tomu, že na předních místech dochází k obrovským skokům, upozornil týdeník Euro.

"K článku se vyjadřovat ze zásady nechci, protože jsou to tendenční lži a polopravdy. Před samotným interview se mnou nebylo konzultováno, v jakém rozsahu bude materiál uveřejněn, že já budu na titulce a po mých několika urgencích mi odepřel šéfredaktor i redaktor autorizaci mého rozhovoru," řekl serveru Lidovky.cz Pavel Maurer.

Například restaurace Divinis Zdeňka Pohlreicha se v roce 2009 umístila na třetím místě. O rok později se "propadla" na 31. pozici. V roce 2013 skočila až na 61. místě. U šéfkuchaře Pohlreichovým kvalit působí propad o třicet míst zvláštně. Podobný sešup zažila i restaurace SaSaZu, která se v roce 2009 umístila na 8. místě, o rok později skončila až na 45.

"Nestěžoval jsem si, když jsme se umístili na předních místech, a nestěžuju si ani teď. A že jsme se propadli? No tak zřejmě ti hodnotitelé usoudili, že to tak má být. Hlavu si z toho nedělám. Grand Restaurant je nějaká anketa a ti lidé, co to hodnotí, nejsou odborníci. Takže tomu nepřisuzuji žádnou váhu," řekl serveru Lidovky.cz šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Další z nepochopitelných propadů zažil řezník Paul Day se svou restaurací Sansho. V roce 2011 se v průvodci umístil na desátém místě, rok poté skončil na 71. pozici. Odmítl totiž zaplatit za uvedení své restaurace v průvodci a za účast na zimním Grand Restaurant Festivalu. "Nebral jsem to jako pomstu, byl to kompliment být v osmé desítce. Mnohem horší by bylo, kdybychom skončili třeba jedenáctí,“ řekl týdeníku Euro a vysvětlil to tak, že takový "propad" jen znevážil průvodce Grand Restaurant.

Gastronomické festivaly

Na festivaly, které pořádá, chodí každý rok až 18 tisíc lidí a účastní se jich 80 restaurací ze 30 měst. Degustační menu za nesrovnatelně nižší ceny z luxusních restaurací totiž lidi láká. Sám Maurer se rád chlubí tím, že restauraterům zvyšuje zisky.

Restaurace La Truffe se účastnila Prague Food Festivalu na Hradě dvakrát. Za první účast zaplatí restauratéři 40 tisíc korun za den, Maurerovi navíc dávají 30 procent z toho, co vydělají.

„Finančně je to pro nás neúnosné. Nejhorší je, že on nenechá na svých akcích vydělat nikoho jiného. Protože má ale velký vliv, nechce ho nikdo naštvat. Průvodce používá jako páku k účasti restaurací na svých festivalech,“ řekl šéfkuchař luxusní restaurace La Truffe Jiří Voráč týdeníku Euro.

K článku v týdeníku se Maurer vyjádřil: "Euro je spojeno s konkurenčním projektem 'Top restaurace S. Pellegrino & Acqua Panna', takže jejich článek považuji za věc hraničící s konfliktem zájmů a nekalou soutěží."

Umírají lidé, kteří mohli žít, říká lékař a spoluautor výzvy Jiří Sagan

Jiří Sagan, vedoucí lékař JIP z Kliniky infekčního lékařství FN Ostrava | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jedním ze tří autorů výzvy k ­lidem, aby dodržovali hygienická opatření, a zároveň žádající některé lékaře, ať je...

Svou sportovní kariéru považuji za ztrátu času, hodnotí minulost Hlaváčová

Yvetta Hlaváčová Tulip | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Držitelka světového rekordu v přeplavání kanálu La Manche pokořila řadu dalších met a získala spoustu významných...

Většina pacientů s covid-19 má mírný průběh nemoci. Ale co to znamená?

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Při pravidelné aktualizaci počtu lidí nakažených covidem-19 ze všech stran slyšíme, že většina pacientů má mírný průběh...