19. června 2019 6:23 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

ŠÁDA: Vyražte na trhy. Léto je nejlepší období, kdy seženete lokální zeleninu a ovoce

Marek Šáda | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Marek Šáda | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Léto je typické tím, že většina především zeleniny a ovoce je navíc dostupná z lokálních zdrojů. Stává se tak nejlepším obdobím, kdy lze využít jejich sílu na maximum a dopřát si na talíři nejen chutné, ale také daleko zdravější pokrmy.

Dnes si můžeme koupit nejen ovoce a zeleninu ze všech koutů světa, a to po celý rok. Často k nám ale tyto suroviny putují tisíce kilometrů mnoho týdnů a po své cestě ztrácejí své živiny a také chuť. Zkuste obrátit svoji pozornost na lokální zdroje. Možná budete překvapeni, jak je nabídka od místních farmářů a pěstitelů pestrá a barevná. 

Jahody - ilustrační foto

V létě u nás dozrává množství ovoce a zeleniny, ze kterých si můžete připravit kvalitní a zdravé pokrmy. Plody z našeho regionu jsou sklízeny v nejlepší zralosti a k vám se dostanou daleko rychleji, a tím i v lepší kvalitě. Překvapí vás nejen svým vzhledem, ale především plnější chutí. Navíc jsou bohatější na živiny, vitamíny a minerální látky.

Dalším příjemným bonusem může být váš dobrý pocit. Podpoříte regionální dodavatele a české zemědělství. Zároveň zkrácením délky přepravy či skladování šetříte také naši planetu. Saláty, chřest, hrášek, rajčata, pažitka, třešně nebo jahody. Vyrazte na nejbližší trhy a obohaťte svůj jídelníček o tyto lahodné suroviny. 

MAREK ŠÁDA

Šéfkuchař restaurace Mlýnec Marek Šáda přijal před půl rokem novou výzvu -  a stal se současně šéfkuchařem v sesterském podniku společnosti Zátiší Group restauraci Bellevue. Marek Šáda se věnuje gastronomii přes 15 let, zkušenosti sbíral v renomovaných tuzemských i zahraničních podnicích. V New Yorku otevíral restauraci jako Head Chef, v San Franciscu absolvoval kurzy vaření se zaměřením na přípravu ryb a mořských plodů na renomovaném kulinářském institutu CIA (The Culinary Institute of America). Před návratem do Čech pracoval ještě v restauraci Acmé v New Yorku pod vedením Madse Refslunda, spoluzakladatele světově proslulé restaurace NOMA v Kodani.