Když navštívíte slavnou sopku Etnu, najdete tam led uvězněný mezi vrstvami sopečného popela, které ho izolují a chrání před teplým počasím. V oblasti známé svou kuchyní tento led sloužil k chlazení a uchovávání jídla dlouho před érou moderních lednic.
V rámci Itálie, která si jako celek připisuje zásluhy za rozšíření obliby zmrzliny po celém světě, Sicílie zaslouženě drží špičku žebříčku nejlepších výrobců zmrzliny. Místní "brioscia" - teplá sladká žemle naplněná zmrzlinou - patří mezi nejprodávanější sladkosti v této oblasti.
Zmrzlina k obědu
Čistá nálož kalorií, kterou tato zmrzlinová brioška obsahuje - zhruba 1800 na jednu porci - může odstrašit především ty, kdo se snaží držet dietu, ale rozhodně stojí za to ji alespoň jednou zkusit. A na Sicílii se tenhle "zákusek" nejí po jídle - jí se místo jídla a v létě představuje příjemný, svěží oběd.
ČTĚTE TAKÉ: |
Na Sicílii jsou obchody či stánky se zmrzlinou prakticky ve všech městech a vesnicích. Mezi nejlepší podle mínění zpravodaje agentury AP patří podnik La Voglia Matta v přístavu Syrakusy, jehož název v doslovném překladu znamená "šílená touha". Jeho výhodou je i to, že ho prakticky neznají turisté, ale přítomnost dlouhé fronty místních obyvatel čekajících na kornout je dokladem jeho kvality.
Je těžké vysvětlit, proč je místní zmrzlina tak dobrá - jednoduše je. Nabízejí tu hutné, barevné - ale nijak neošizené - příchuti, kterých je celkem skoro šest desítek. Zmrzlina se tu dělá denně čerstvá; mezi nejoblíbenější příchuti patří pistáciová, specialitou pak je karobová z rohovníku obecného, jehož plody jsou známé jako svatojánský chléb.