"Přímo na poli jsou postaveny kuchyně, kde se bude vařit šestichodové menu. Kuchaři si chřest sami sklidí, oloupou a poté z něj uvaří," řekl mluvčí Československého svazu kuchařů. Vařit se bude převážně z bílého chřestu, zelený na Mělnicku prakticky neroste. "Podle mého názoru je bílý chřest chutnější a šťavňatější," dodal mluvčí.
Chřestové slavnosti:Slavnosti českého chřestu |
Chřestové pokrmy přichystá šéfkuchař Jaroslav Sapík se svým týmem. Zda se dostaví i další špičkoví šéfkuchaři zatím není jisté. "Nelze vyloučit, že se přijede i michelinový šéfkuchař Roman Paulus či vítěz ankety Grand Restaurant Pavel Sapík," vysvětlil Hanuška.
A co se bude vařit? "Kuchaři si recepty přivezou, takže i to bude překvapení," řekl mluvčí. Hodně atraktivní podle něj loni byly moučníky z chřestu. Určitě se tam objeví chřestová polévka, chřest s máslem. Loni se vařil chřest s lososem či telecím plátkem.
Jednotlivé degustační porce se budou prodávat za 20 korun. Pokud hostům zachutnají, mohou si zakoupit i plnou porci, ta bude stát asi stovku. "Degustační porce jsou malé, ale třeba z šestichodového menu už se bohatě najíte," vysvětlil Hanuška. Na místě se bude prodávat i čerstvě sklizený bílý chřest.
Všichni kuchaři budou připraveni odpovídat na dotazy. Návštěvníci festivalu si také odnesou Průvodce českým chřestem, kde najdou i mnoho receptů.
Na místě se dozví i řadu zajímavostí. "Přes ulici je třídírna a úpravna chřestu, kam se budou dělat prohlídky. Kdo má zájem se tam může jít podívat. Dozví se tu, jak se chřest pěstuje, kolik je druhů chřestu a jaké jsou mezi nimi rozdíly," láká Hanuška. Speciální program je připraven i pro děti.