Sobota 7. prosince 2019svátek má Ambrož, Benjamin 1 °C občasný déšť Předplatné LN
13. dubna 2012 7:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Chřest je tu. Kuchaři z něj připraví polévku i dezerty

Chřest bílý | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Chřest bílý | foto: Shutterstock

Sezóna chřestu je tu a oslavovat se bude ve velkém. V Hostíně u Vojkovic se v sobotu uskuteční Slavnosti českého chřestu. Ten se bude sklízet přímo z pole a špičkoví kuchaři v čele s Jaroslavem Sapíkem z něj připraví degustační menu. Návštěvníci festivalu se naučí nejen chřest loupat, ale odnesou si také recepty na chřestové pokrmy.

"Přímo na poli jsou postaveny kuchyně, kde se bude vařit šestichodové menu. Kuchaři si chřest sami sklidí, oloupou a poté z něj uvaří," řekl mluvčí Československého svazu kuchařů. Vařit se bude převážně z bílého chřestu, zelený na Mělnicku prakticky neroste. "Podle mého názoru je bílý chřest chutnější a šťavňatější," dodal mluvčí.

Chřestové slavnosti:

Slavnosti českého chřestu
Kde: Chřestové pole, Hostín u Vojkovic
Kdy: sobota 14. dubna, od 9 do 14 hodin

Chřestové pokrmy přichystá šéfkuchař Jaroslav Sapík se svým týmem. Zda se dostaví i další špičkoví šéfkuchaři zatím není jisté. "Nelze vyloučit, že se přijede i michelinový šéfkuchař Roman Paulus či vítěz ankety Grand Restaurant Pavel Sapík," vysvětlil Hanuška.

A co se bude vařit? "Kuchaři si recepty přivezou, takže i to bude překvapení," řekl mluvčí. Hodně atraktivní podle něj loni byly moučníky z chřestu. Určitě se tam objeví chřestová polévka, chřest s máslem. Loni se vařil chřest s lososem či telecím plátkem.

V rámci Slavností českého chřestu se mohli zájemci podívat i do třídírny.

V rámci Slavností českého chřestu se budou moci zájemci podívat i do třídírny.

Jednotlivé degustační porce se budou prodávat za 20 korun. Pokud hostům zachutnají, mohou si zakoupit i plnou porci, ta bude stát asi stovku. "Degustační porce jsou malé, ale třeba z šestichodového menu už se bohatě najíte," vysvětlil Hanuška. Na místě se bude prodávat i čerstvě sklizený bílý chřest.

Všichni kuchaři budou připraveni odpovídat na dotazy. Návštěvníci festivalu si také odnesou Průvodce českým chřestem, kde najdou i mnoho receptů.


Na místě se dozví i řadu zajímavostí. "Přes ulici je třídírna a úpravna chřestu, kam se budou dělat prohlídky. Kdo má zájem se tam může jít podívat. Dozví se tu, jak se chřest pěstuje, kolik je druhů chřestu a jaké jsou mezi nimi rozdíly," láká Hanuška. Speciální program je připraven i pro děti.

gluGabriela Kolinová (Lukáčová)
Premium

Sedí s drahými mobily, dětem kupujeme kartáčky my, říká režisérka Výměny

Jana Rezková | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kreativní producentka a režisérka Jana Rezková natáčí už patnáct let úspěšnou reality show Výměna manželek. Navštívila...

Premium

Test kávy v kapslích: Bezpečné, pohodlné, ale drahé potěšení

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V kavárně určitě najdete zajímavější druhy kávy, rozpustná je zase levnější. Test jsme zaměřili na kávu v kapslích, z...

Premium

Vývoz žumpy se značně prodraží. Vyplatí se investice do čističky?

Žumpy a septiky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Legální likvidace splašků stojí ročně desetitisíce a s novým zákonem se ještě zvýší poptávka po vyvážení žump. Cena...