Středa 26. února 2020svátek má Dorota 6 °C občasný déšť se sněhem Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

SMOLENOVÁ: Než se někam vydáte, pořádně si podnik proklepněte

Růžena Smolenová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Růžena Smolenová | foto: Archiv Růženy Smolenové

S tím, jak nás léto pro tento rok opustilo bych se ráda tentokrát věnovala tomu, co léto a s ním spojené výlety přináší. Zatímco v průběhu roku se člověk ze svého běžného prostředí, zahrnující i přilehlé restaurace, vzdaluje sporadicky, v létě je tomu jinak. Příznivé teploty vybízejí k výletům, ať už za exotikou, či někam, kam se dá dostat za pomocí české hromadné dopravy. I když pro někoho mohou tyto dva pojmy splývat, pojďme se zaměřit na výlety v rámci Česka.

Z názorů v mém okolí sleduji, nakolik se nároky na kvalitně strávený pobyt mění. Zatímco dříve mezi vyhledávané zážitky patřily památky, kulturní akce či přírodní krásy, dnes se k nim přidávají gastronomické cíle. Pokud při plánování cesty jsme na vážkách, jako jedno z rozhodujících kritérií patří, zda je v okolí zajímává restaurace, pivovar, kavárna či farma. Dobám, kdy turistům stačila klobása nebo smažák postupně odzvoňuje plynule s postupující osvětou a rozvojem gastronomického turismu jakožto svébytného odvětví (i když samozřejmě proti smažáku v lokální hospodě po celodenní túře nikdo nemůže nic namítnout!), což se odráží v postupně se zvyšujících nárocích hostů.

Nicméně kam zavítat? Herec Lukáš Hejlík, jehož představení přivádí do všech koutů republiky, se na tuto otázku snaží odpovědět ve své Gastromapě. Za sebe bych tak zde ráda přidala k tomuto tématu další postřehy.

Proklepněte si podnik

Před návštěvou jakéhokoli podniku je ideální si dané místo tzv. proklepnout na internetu. A to nejen na oficiálních stránkách daného místa, které by návštěvníkům měly představit koncept restaurace a především menu, abychom si udělali základní obrázek, ale také na stránkách sbírající příspěvky samotných návštěvníků, ke kterým patří Tripadvisor a Foursquare pro hodnocení, a Instagram pro aktuální fotografie. Zmíněné zdroje je nicméně potřeba kombinovat! Algoritmy uživatelských serverů mohou být náchylné ke generování žebříčků, jejichž výsledky jsou přinejmenším pozoruhodné. V top 10 nejlepších pražských restaurací tak například aktuálně evidujeme hned 5 indických restaurací…

Růžena Rosie Smolenová

Šéfkuchařka pražského Bistra Monk vystudovala uměleckou střední školu, obor fotografie, po níž zamířila do Brightonu s cílem zdokonalit si cizí jazyk před dalším studiem. K tomu už ale nedošlo, protože zde na brigádách v kuchyni objevila vášeň k vaření, kvůli které v Anglii zůstala a začala v tamních restauracích pracovat. Kromě toho čerpala zkušenosti například na stážích ve Španělsku a Vietnamu. Po návratu do Česka vařila mimojiné ve vegeriánské restauraci Estrella a poté jako šéfkuchařka Cafe Elektric a Bistra Monk, ve kterém působí doposud.

Jeden z podniků, u kterých jsem si v poslední době ověřila, že se ohlídání těchto kritérií vyplácí, byl Aparthotel Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou. Ačkoli se tato lokalita v posledních letech stala značně frekventovanou a otevřelo se zde mnoho různých hospod, restaurací či dokonce pizzerii, restaurace nacházející se přímo v Aparthotelu s přehledem byla tím nejlepším, co jsem zde navštívila. Menu je zde stručné, suroviny kvalitní, respektující aktuální sezónu a celkový servis vynikající.

Dalším milým překvapením bylo brněnské Elsner Bistro, nacházející se v centru města. Původně jsem byla zklamána tím, že večer již nevaří teplá jídla, ale paní majitelka nás velice rychle přesvědčila k návštěvě. Přitom stačilo zdánlivě málo – schopnost umět představit a prodat zákazníkovi svůj koncept, spočívající v oddanosti k čerstvosti surovin, a především v důraz na maximální spotřebování všech částí zvířete. Jejich králičí fáš ( jsem si posléze dokonce koupila domů.

Už jen jak to píši, tak mne mrzí, že toto období plné slunných zážitků skončilo, a místo něj začala fáze krátících se dní, přinášející chmury. Naštěstí vím o něčem, co nás může z těchto pocitů dostat, a tím je samozřejmě dobré jídlo. Ať už připravené s láskou doma, nebo v rámci objevování nových podniků.

Premium

Unikátní test čtyř typů motorů: Elektromobil se nevyplatí, vede klasika

Test 4 ruzných typů motorů | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

O elektromobilitě se hodně mluví, ale v běžném provozu se takové auto nevyplatí. Jak je na tom hybrid oproti benzinu a...

Premium

Dobrá káva jde uvařit i doma. Testovali jsme přístroje pro její výrobu

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Chutnou kávu si uvaříte i doma. Dražší špičkové přístroje uvaří voňavé espresso zmáčknutím knoflíku. Na filtrovanou...

Premium

Velký test palubních kamer: některé umí i ochránit před nehodou

Velký test on-board kamer | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Porovnali jsme šestnáct oblíbených autokamer podle kvality záznamu, parametrů a funkcí, které nabízí. Cenové rozpětí...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!