Paella
- 8 tygřích krevet
- 8 krevet střední velikosti
- 350 g kalamárů (nebo kuřecího masa)
- 3 větší hodně zralá rajčata
- 2 stroužky česneku
- 2 cibule
- 2 papriky
- 750 g rýže
- ,5 l rybího nebo zeleninového vývaru
- 250 ml zeleninového vývaru
- 1 až 2 dl bílého vína
- olivový olej
- špetka šafránu
- sůl
- pepř
- 250 g slávek
- 250 ml zeleninového vývaru na slávky
Postup: V pánvi si rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli, česnek a papriku. Pak přidáme mořské plody (kalamáry je nejlepší krájet na plátky, vytvoří se kolečka) a orestujeme – stačí tři čtyři minuty. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme ke směsi.
Paella a nejlepší tapas ve městě. Kam se vydat za španělskou kuchyní? |
Nakonec přisypeme rýži, krátce ji orestujeme a zalijeme rybím (zeleninovým) vývarem nebo vodou a vínem. Vaříme nejprve zprudka asi deset minut, pak přidáme špetku šafránu (rýži obarví dožluta), plamen stáhneme a necháme dusit dalších asi patnáct minut, dokud není rýže měkká a všechna tekutina se neodpaří. Nemícháme. Můžeme dochutit solí či pepřem. Slávky povaříme ve zbylých 250 ml zeleninového vývaru (vařením by se měly otevřít – ty, které zůstanou zavřené, je potřeba vyhodit) a paellu jimi dozdobíme.