27. října 2014 6:44 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Speciality evropských kuchyní: Ochutnejte palačinky a vepřové nudličky, radí Maďar

Vepřové nudličky s pečenými bramobry | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vepřové nudličky s pečenými bramobry | foto: Budapest Restaurant Prague

Červená paprika, mléčné výroky, med a maso. To jsou nejtypičtější suroviny maďarské kuchyně. Tradiční je také vaření na vepřovém sádle. „Maďarská gastronomie se stále vyvíjí, má své kvality a podle mě i vysokou úroveň,“ říká Maďar a šéfkuchař restaurace Budapest Restaurant Prague Zoltán Virág.

Jako každá národní kuchyň - i maďarská má svá specifika, typické suroviny a tradiční přípravy pokrmů. „Řekl bych, že hlavní ingrediencí, kterou Maďaři milují, je červená paprika. A to v podstatě na všechny způsoby,“ říká šéfkuchař. Maďarsko bylo známé hojností jídla i v časech komunismu, nejvíce asi zdejší gastronomii ovlivnilo Rakousko, Německo a Turecko.

Papriku pečeme na grilu, dokud se na ní nedělají puchýře.

A další suroviny, bez kterých se maďarská kuchyň neobejde? „Určitě je to maso - hovězí a vepřové především, vepřové sádlo, zelenina, med, mléčné výrobky - z nich především smetana na vaření a zakysaná smetana. Samostatnou kapitolou jsou ryby. Vaření a smažení na vepřovém sádle je opravdu tradice, která se v maďarské kuchyni dochovala z dob Turků,“ vysvětluje Virág.

Další potravinou, bez které se Maďaři neobejdou, je chleba. Převažuje výroba bílého, ale seženete zde i tmavý chléb. Mezi nejznámější maďarské pokrmy patří rybí a gulášová polévka, lečo a kuře na paprice. „Pokud byste chtěli ochutnat něco sladkého, určitě si palačinky Gundel s ořechovou náplní polité čokoládou. Jsou vynikající. Za ochutnání stojí také Somlói,“ doporučuje šéfkuchař.

PSALI JSME:

Jako výhodu maďarské kuchyně uvádí Zoltán Virág dostupnost surovin, můžete je totiž sehnat v každém ročním období, na trzích či v obchodech. A speciality, které pochází z Maďarska a Češi si na nich běžně pochutnávají? Nelze nezmínit čabajku - pikantní suchou klobásu kořeněnou paprikou a debrecínku, se kterou se běžně setkáváme na pultech.

Vepřové nudličky s pečenými brambory (Brassói)

  • 1 cibule
  • 0,5 kg vepřová plec
  • 2 papriky bílé
  • 2 rajčata
  • 100 g rajčatového pyré
  • sůl
  • majoránka
  • česnek
  • mletý pepř
  • 1 kg brambor

Cibuli nechte na vepřovém sádle zezlátnout, přidejte rajčata, papriku a na nudličky nakrájené maso. Hlídejte, aby vám maso nevybledlo. Ve chvíli, kdy se tak stane, přidejte koření. Brambory uvařte ve slané vodě, dokud nebudou měkké a pak je opečte na vepřovém sádle. Poté brambory a maso smíchejte na pánvi.

apeAlena Pecháčková