Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Osvěží a skvěle chutná. Zkuste studenou rajčatovou polévku Salmorejo

Jídlo

  5:31
Tahle typická studená španělská polévka umí neuvěřitelně osvěžit, navíc skvěle chutná. V originálním receptu se připravuje z namočeného bílého chleba. Ten jsem nahradila slunečnicovým máslem. To krásně zjemní chuť polévky a také ji zahustí. Uvařená vejce a sušená šunka pak udělají z polévky sytý hlavní chod.

Studená rajčatová polévka Salmorejo foto: Lucie Grusová

Studená rajčatová polévka Salmorejo

2 porce

  • 500 g zralých rajčat
  • 10 g česneku
  • 15 ml vinného nebo balzamikového octa
  • 20 g šalotky
  • 50 g slunečnicového másla, případně oříškového
  • 100 ml studené vody
  • sůl
  • pepř
  • 3 vejce
  • 50 g kvalitní sušené šunky
  • 13 g olivového oleje

Postup přípravy: Pokud máte malá rajčata (třeba cherry či datlová), použijte je celá. U velkých rajčat je doporučuji nejdřív oloupat - slupku naříznout do kříže, rajčata spařit ve vařící vodě a pak prudce zchladit v ledové. Slupka půjde snadno sloupnout. Velká rajčata kromě oloupání také rozřízněte a lžičkou jim vydlabejte vodnatý střed se semínky. Ten vyhoďte.

Připravená rajčata rozmixujte s oloupaným česnekem, šalotkou nakrájenou na kostičky, slunečnicovým máslem, octem, 1 dcl vody, solí a troškou pepře. Polévku dejte vychladit do lednice. Zatímco se chladí, uvařte si vejce natvrdo. Uvařená vejce oloupejte a nakrájejte na kostičky. Polévku podávejte studenou, posypanou vejci, natrhanými plátky sušené šunky a pokapanou olivovým olejem.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...