Studená rajčatová polévka Salmorejo
2 porce
- 500 g zralých rajčat
- 10 g česneku
- 15 ml vinného nebo balzamikového octa
- 20 g šalotky
- 50 g slunečnicového másla, případně oříškového
- 100 ml studené vody
- sůl
- pepř
- 3 vejce
- 50 g kvalitní sušené šunky
- 13 g olivového oleje
Postup přípravy: Pokud máte malá rajčata (třeba cherry či datlová), použijte je celá. U velkých rajčat je doporučuji nejdřív oloupat - slupku naříznout do kříže, rajčata spařit ve vařící vodě a pak prudce zchladit v ledové. Slupka půjde snadno sloupnout. Velká rajčata kromě oloupání také rozřízněte a lžičkou jim vydlabejte vodnatý střed se semínky. Ten vyhoďte.
Připravená rajčata rozmixujte s oloupaným česnekem, šalotkou nakrájenou na kostičky, slunečnicovým máslem, octem, 1 dcl vody, solí a troškou pepře. Polévku dejte vychladit do lednice. Zatímco se chladí, uvařte si vejce natvrdo. Uvařená vejce oloupejte a nakrájejte na kostičky. Polévku podávejte studenou, posypanou vejci, natrhanými plátky sušené šunky a pokapanou olivovým olejem.