Pondělí 29. listopadu 2021, svátek má Zina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Thajská klasika. Vyzkoušejte červené kari s krevetami podle Kamu

Jídlo

  5:31
Výrazné thajské pikantní kari z červených chilli papriček rozproudí vaše chuťové pohárky. Krevety můžete buď vynechat, a vykouzlit tak vegetariánské kari, nebo je zaměnit třeba za krůtí či kuřecí maso. Recept pochází z Nejbarevnější kuchařky Kamily Rundusové alias Kamu.

Červené kari s krevetami foto: Nejbarevnější kuchařka

Červené kari s krevetami

  • 16 až 20 celých neloupaných krevet
  • 1 lžíce nasekaného zázvoru
  • 1 lžíce nasekaného česneku
  • 2 až 4 lžíce kari pasty
  • 800 ml kokosového mléka
  • 4 kafrové listy
  • 4 až 6 lžic rybí omáčky
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • svazek thajské bazalky
  • šťáva z půlky limetky
  • 1 červená chilli paprička
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • 400 g libovolné zelené zeleniny (např. cuketa, hráškové lusky, brokolice, fazolky)


Kamila Rundusová sbírá recepty na cestách
Kamila Rundusová sbírá recepty na cestách


Postup: Ve větší pánvi či woku rozehřejeme olej a zprudka na něm opečeme nasekaný zázvor a česnek.

Přidáme nejdříve 2 lžíce kari pasty a lehce orestujeme (zbylé 2 lžíce můžeme podle chuti vmíchat v průběhu vaření. Zalijeme zhruba třetinou kokosového mléka a necháme ho s pastou probublávat zhruba 5 minut, dokud se tuk nezačne oddělovat od tekutiny (poznáme to tak, že se na povrchu omáčky budou dělat malá tuková očka). Poté přilijeme zbytek kokosového mléka a přivedeme k varu.

Stáhneme plamen, do pánve přidáme krevety, 2 natrhané kafrové listy a začneme s dochucováním. Nejdříve přidáme lžíci cukru, poté 4 lžíce rybí omáčky, zakápneme limetkou a ochutnáme. Pokud se nám chuť nezdá vyvážená, přidáme na slanosti rybí omáčkou nebo solí, na sladkosti cukrem a na kyselosti limetkovou šťávou. Pozvolna vaříme už jen pár minut, protože by krevety po delší době byly gumové.

Zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky. Můžeme ji buď opéct vedle na pánvi, nebo jednoduše přidat pokrájenou do kari v průběhu vaření. Nezapomeňme, že zelenina by měla zůstat křupavá, proto ji v omáčce stačí povařit jen pár minut.

Hotové kari podáváme s rýží ozdobené zbylým kafrovým listem nasekaným na tenké proužky, nasekanou chilli papričkou a čerstvými listy thajské bazalky.

TIP: Nasekejte zázvor na opravdu tenké proužky a ozdobte jím kari při servírování. Čerstvá zázvorová chuť červené kari vytáhne do nebes!

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!